bugün

dördüncü mehmet

Deli ibrahim’in Turhan Sultan’dan doğan oğlu. 1642 yılında doğdu. Babası tahttan indirildiği zaman 7 yaşında idi. ihtilâlciler onun yaşına bakmadan IV. Mehmet adıyla tahta geçirdiler (1648). IV. Mehmet, çocuk olduğu için, devleti büyükannesi Kösem Sultan idare ediyordu.
Sultan ibrahim’i tahttan indiren Ocak Ağaları, birbirleriyle geçinemiyorlar, zaman zaman istanbul sokaklarında birbirleriyle şiddetli çarpışmalar yapıyorlardı. Girit Savaşları ise durup dinlenmeden devam ediyordu. IV. Mehmet’in annesi Turhan Sultan, bu karışıklığa son vermek için Kösem Sultan’ı öldürtmek zorunda kaldı. Bundan sonra devletin idaresini Köprülüler’e bıraktı. Köprülüler, iç karışıklıklara son verdikleri gibi, Erdel işini de çözümlediler. Uzun süreden beri alınamayan Girit, Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından fethedildi (1669).
Fakat Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’mn ikinci defa Viyana’yı kuşatması, ordularımızın cephelerde bozulması, IV. Mehmet in durumunu sarstı. Çünkü padişah devlet işlerini vezirlere bırakmış, av peşinde koşuyordu. Halk kan ağlarken, o Edirne’de veya Davutpa- şa’da av partileri düzenleyerek gününü gün ediyordu. Ulusun bu felâketli zamanında avı bırakmasını, devlet adamları kendisinden rica ettilerse de, kendisine söz geçiremediler. Bu yüzden adı «Avcı» oldu. Onun bu hallerine dayanamayan halk ve ordu ayaklandı. istanbul’a gelerek kendisini tahtından indirdiler (1687). 6 yıl Edirne sarayında hapis yaşadıktan sonra öldü. Cenazesi istanbul’a getirilerek annesinin Yeni Cami’deki türbesine gömüldü (1693). Büyükannesi Kösem Sultan ve annesi Turhan Sultan Üsküdar’da Valde Camii’ni, istanbul’da Yeni Camii yaptırmışlardır.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...vci-mehmet/#ixzz2OPXMz4UJ