cem yılmaz ın korsan film izleyenlere kızma twiti

haklı tweet'tir. ama bu sektöre ömrünü vermiş büyük sanatçılar dururken bunu cem yılmaz'ın dile getirmesi sosyal paylaşım sitelerindekilere göre tuhaf kaçmış ama önemli olan bu korsan olayını kimin dile getirdiği değil ki. korsanlık; sinema, müzik, kitap sektörünün kananayan yaralarından biri olmuştur hepimizin de bildiği gibi. cem yılmaz'ın zengin olup olmamasıyla ilgisi yok durumun. sadece ortada bir emek olduğunu ve bu emeği de bedava elde edenlere dayanamadığını söylüyor, hepsi bu.

ama sizin bakış açınıza göre, zengin bir adamın bir şeyi çalınsa polise gitmeyecek. çünkü adam zengin, istediği an yenisini alabilir, öyle mi?

ha, sanat adına başka bir sorun da ortaya çıkıyor: bu sanat ürünlerinin aşırı pahalı olması.
bir insan neden 3 günlük harçlık parasını tek bir şeye yatırsın ki? bir kitap almaya kalkıyorsunuz, 25 tl. bir albüm alayım, diyorsunuz minimum 20 tl. Neden durum böyle? belki 20-25 tl bazılarınıza ucuz gelebilir, hatta "o 25 tl'yi başka şeye harcayacağına, kitaba, filme, cd'ye harcasın!" diyebilirsiniz ama bir kere olacak. yani, ben bir albüme, kitaba 25 tl verdiysem, diğer sevdiğim albüme, kitaba tekrar 25 tl veremem. çoğumuz veremez.

ama bakın, iTunes, türkiye'de de mağaza açtı ve atıyorum bir albümü maksimum 10 tl'ye alabiliyorsunuz mesela veya tek bir şarkıyı 2 sms fiyatına alabiliyorsunuz. böyle olunca, hem yasal olarak indirme sayıları artarak korsan indirmeler azalacak, hem de sanatçılarımız kazanacak... işte bu rahatlığı, ekonomik durumu her yere yaymak lazım ki hem biz tüketiciler cebimiz yüzünden korsana kaymayalım, hem sanatçılarımız kazansın...