bugün

hukuk öğrencisi

eğer daha 1.sınıfsa

lise bitmiş, üniversiteye başlanmıştır.''nereyi kazandın?''diye soranlara gururla''hukuk''denir ve bunu duyanın gözlerindeki takdir dolu bakışlar kişide ''heyt be, iyi yer kazanmışım değil mi?''duygusu uyandırır. işte bu duyguyu en yoğun yaşayan öğrencidir 1.sınıf hukuk öğrencisi. ilerleyen yıllarda etkisi azalarak devam eder.

okulun ilk günü, karşısında ilk gün geleneğine uyan cüppeli hocalar görünce nerede olduğunu daha iyi idrak eder.

''ben sizin seviyenize inemem, siz benim seviyeme çıkacaksınız.''yaklaşımını şiar edinen hocaların anlattığı dersten pek bir şey anlamaz. zira hocalar hukuk terimleriyle konuşur, ayrıca arada da güncel olaylara hukuki bakış açısıyla değerlendirmelerde bulunurlar. fakat koca bir yıl öss için çalışan öğrencimiz, son bir yıldaki gündemden epey uzak kalmıştır, pek bilmezki o öss ye çalışırken yurtta ve dünyada neler olmuş.vel hasılı kelam dersi anlamaz. üzülür. hocalara söylenir.

sınav vakti nereye, nasıl çalışacağını tam kestiremez. arkadaşlarından ( tabi eğer arkadaşı varsa) yardım isteyebilir. arkadaşı varsa dedim çünkü asgari 100 kişilik bir ortamda hemencecik herkesle kaynaşabilemez.

anayasa hukuku çok ağır gelir.
roma hukuku sıkar, bayar, bunaltır.
medeni hukuk dersini nispeten zevkli bulur.

ilk senesi olmasının verdiği heyecanla dersleri aksatmamaya dikkat eder. durak copy ve türevlerinin varlığından haberdar olunca ders dinleme işini biraz gevşetebilir.

ders kitaplarını yanında taşımaktan onur duyar. zira yolda, otobüste pek şık, pek havalı bir görünüm katar kendisine.

sınav sonuçları çoğu zaman istediği gibi gelmez. bu onun moralini bozar, üzülür.lisede 100 değil de 90 aldığı için ağlayan bir gıcık olsa bile artık 50 alınca ellerini semaya açarak şükreder.

en nihayetinde sene bittiğinde, öss ye girecek yeni neslin:
-hukuk zor mu?
-bütün kanunları biliyor musun?
-maddeleri ezberliyor musunuz?
-o kitabın hepsini mi okuyorsun?...ve sair sorularına muhatap olur.