bugün

balkan göçmenleri

osmanlı devletinin balkan yarımdasındaki topraklarını kaybetmesiyle birlikte, akın akın anadolu'ya göç eden insanlardır. bu göçmenler geldikleri ülke ve etnik kökenlerine göre kategorize edilecek olursa;

bulgaristan göçmenleri ; büyük çoğunluğu osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türklerdir, ayrıca az miktarda pomak ve çingene de bulgaristan'dan ülkemize göç etmiştir.

yunanistan göçmenleri ; büyük kısmı osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türklerdir, ayrıca önemli miktarda pomak, arnavut ve patriyot da yunanistan'dan ülkemize göç etmiştir.

makedonya göçmenleri ; büyük kısmı osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türkler ve balkanların yerli kavimlerinden olan arnavutlar'dan oluşur. ayrıca önemli miktarda torbeş ve boşnak da makedonya'dan ülkemize göç etmiştir.

kosova göçmenleri ; büyük kısmı arnavutlar'dan ve türkler'den oluşmaktadır. ayrıca az miktarda boşnak da kosova'dan ülkemize göç etmiştir.

bosna-hersek göçmenleri ; tamamı balkanların yerli slav kavimlerinden olan boşnak'lardan oluşmaktadır.

romanya göçmenleri ; tamamı osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türkler ve kırım'dan gelen tatar türklerinden oluşmaktadır.