bugün

islamiyete göre günah olan gelenekler

geleneğin islam hukukundaki yerinin ne olduğunun anlaşılmasıyla belirlenebilecek geleneklerdir. islam'a göre örf/gelenek iki çeşittir: fasid ve sahih örf.

sahih örf, şer'i ve akli olarak istihsana ters düşmeyen, açık nasslarla çelişmeyen, haram-helal sınırlarını aşmayan/değiştirmeyen örftür. bağlayıcılığı da vardır. bunlara uymak ve yaşatmak gerekir. gidip batının ahlaksız, materyalist geleneklerini alacağımıza tabii ki islam ile yoğrulmuş kendi geleneklerimize uyacağız. tabii burada dikkat edilmesi gereken husus ise, geleneğe sahip çıkarken gelenekçiliğe kaçılmaması gerektiğidir. yani gelenekçilik ile geleneksizlik arasında denge oluşturulmalı.

fasid örf ise, kuran ve sünnette yer alan hükümlere açık bir şekilde ters düşen örflerdir. bu örfler bağlayıcı olmamasının ötesinde, ifa edilmesi haram olan örflerdir, bidattir ve bunların toplumdan çıkarılması gerekir. mesela töre cinayetleri, kadınlı-erkekli oynamalı düğünler...

neticede kuran ve sünnete aykırı düşmeyen geleneklere uymak ve aynı şekilde kuran ve sünnete aykırı düşen gelenekleri de çöpe atmak, atabilmek gerekir.

not:sözlükte "islam"a göre değerlendirilen meseleler üzerinde başlıklar açılması beni şaşırtsa da güzel bir durum. çünkü sözlükte genellikle yazarlar, meseleleri kendi akli, nefsi yorumlarına ya da idelojik ezberlerine göre yorumluyorlar.