bugün

türkiye nin şangay işbirliği örgütüne dahil olması

Şanghay Beşlisi, 26 Nisan 1996 tarihinde, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın Şanghay'da biraraya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kuruldu. Amaçları, ‘terör, ayrılıkçı hareketler ve dinsel fanatizm'e karşı birlikte hareket etmekti.
2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan birliğin adı Şanghay işbirliği Örgütü (Shanghai Cooperation Organization) olarak değişti. Aynı yıl gerçekleştirilen Saint Petersburg zirvesinde üye devletler, örgütün amaç, prensip, yapı ve işleyişini belirleyen Şanghay işbirliği Örgütü Beyannamesi'ni imzaladı.
Günümüzde Doğu'nun NATO'su olarak nitelenen Şanghay işbirliği Örgütü, Avrupa Birliği'ne (AB) alternatif olarak da düşünülebilir. NATO üyesi Türkiye, bu yılın Haziran ayında, Doğu'nun NATO'su olarak nitelenen Şanghay işbirliği Örgütü'ne de ‘diyalog ortağı' olarak kabul edildi. Rus uzmanlar Türkiye'nin kabulünü gerçek bir devrim olarak nitelerken, Çinliler ise “Bu yakınlaşma Türkiye'nin bölgeyle olan ilişkilerini artıracak” yorumunda bulundu. yakın bir zamanda türkiye'nin bu örgüte tamamen dahil olması işten bile değil.