bugün

zabıt katibi

mahkeme ve savcılık kaleminde, yazı işleri müdürleri tarafından kendilerine verilen işleri yapar ve özellikle yargılamanın yapılış şeklini tutanağa geçirip verilen kararları yazmak suretiyle hakimin yargılama, savcının soruşturma faaliyetine yardımcı olurlar.

zabıt katipleri tarafların ve hakimin duruşmada, cumhuriyet savcılarının soruşturma sırasında yaptıkları işlemlerin resmi tanığı durumundadırlar.

zabıt katipleri hakimin gözetimi ve emri altındadır. gerek duruşmada, gerek mahkeme dışında hakim huzuru ile yapılacak bütün işlemlerde zabıt katibinin bulunması şarttır.

zabıt katibi, hakimin gözetimi altında yargılamanın işleyişini tutanağa yazar, duruşmanın bitiminde tutanak hazır bulunan hakimlerle, zabıt katibi tarafından derhal imza edilir.

zabıt katibi mahkemenin zorunlu bir unsuru olup, hakim zabıt katibi bulunmaksızın mahkeme olarak bir yargılama işlerinde bulunamaz; mesela, hakimin yaptığı duruşmanın tutanağını da kendisinin düzenlemesi mümkün değildir.

hakimler gibi zabıt katiplerinin de davada tarafsız olmaları gerekir. bunun için hakimler hakkındaki hükümlere göre zabıt katipleri de reddolunabilir.