bugün

adolf hitler in türkiye yi işgal etmemesi

hitler, isviçre, isveç, ispanya ve portekiz'i de işgal etmememiştir. bunda, güçlerini kendisini tehdit etmeyecek ülkeleri işgal ederek yaymamak, bu ülkeleri kontrol altında tutmak için ayıracağı askeri güç ve maliyetin büyüklüğü ve gücünü asıl hedefindeki iki güçlü direniş ve tehdit noktası ingiltere ve sscb üzerinde yoğunlaştırma stratejisidir.

hitler ingiltere ve sscb'yi yenilgiye uğratsaydı, işgal etmediği ülkeler de avucuna düşecek, onları işgal etmeden işbirliğine yöneltecekti.

zafer kazanmış bir hitler'in daha sonra güçlerini petrol kaynaklarını ve süveyş kanalını ele geçirmek için ortadoğu'ya sevketmek için türkiye'den koridor ve destek talebinde bulunması halinde, ya zararsız geçiş hakkı verilecek veya örneğin almanların türk ordusunu bu harekatta kullanmak veya ordunun ağır silahlardan arındırılması gibi kabul edilemez koşullar dikte etmeleri halinde, buna izin verilmek istenmeyecek ve o vakit türkiye alman saldırısına uğrayacaktı. böyle bir savaşın, ülke coğrafyası ve savaşçı özelliklerimiz nedeniyle hitler'in ordularına büyük zayiat verdireceği açıktı. ancak, üstün teknolojileri ile almanların ülkeyi işgali eninde sonunda mukadder olurdu. ismet inönü'nün, özellikle ingiltere'nin almanya'ya karşı türkiye'yi savaşa sokma baskısına karşı izlediği politika ve genelde tarafsızlık politikası ve almanların sscb karşısındaki yenilgisi ülkeyi felaketten kurtarmıştır.