bugün

fenerbahçe galatasaray dan daha büyük

diyelim ki haber doğru ne değişir ki? lorik cana fikrini söylemiştir, bana göre de galatasaray daha büyüktür. e haklı olarak fenerbahçeli de kendi takımının daha büyük olduğunu söyler çok normal bu ama garip olan konuşmanın tam metnini koyduğum halde türk gazetelerinde alıntı yaparak hala cana' nın bu sözü söylediğini iddia etmektir. başlığı açarsın tartışılır eyvallah ama ispat çabası niyedir? cana bunu söylemişse bile galatasaray taraftarı fenerbahçe' nin daha büyük olduğunu kabul edip susacak mıdır? yeri gelmişken kanıt olarak gösterilen gazeteler de her gün en az 3 çarpıtılan, yanlış aktarılan ya da yalan haber bulmak mümkündür.
o gazeteler benim hala galatasaray kulübünün hatalı davrandığını savunduğum riera-melo kavgası için; riera bayıldı, melo bayılan riera' yı 45 saniye boyunca tekmeledi yazmıştır. buna inanan sadece bizim evin oradaki kahveden çıkmayıp futbolu fotomaçtan takip eden tiplerdir. ben muhtemelen üyelerinin pek çoğu üniversite öğrencisi veya mezunu olan bir sözlükte bu tarz haberlere inanılmayacağına, iki güzide takım arasındaki rekabetin bu kadar ucuzlatılmayacağına inanmayı tercih ediyorum.

edit: ben de kendimle çelişip salak bir ispat çabasına girdim farkındayım ama şunu belirtmem gerek; görüldüğü üzere tüm gazetelerdeki haber metni birebir aynı. diğer türlüsü haber değeri taşımadığından servisi yapan ajans bu şekilde çevirip dağıtmış hepsi de alıp kullanmış.

türk gazeteciliğinin ne düzeyde olduğuna ilişkin bir de anımı aktarayım;
bir sinema forumunda julia roberts topicine bir gazetede okuduğum haberden esinlenerek bir yorum yazdım. haberde tiyatro sahnesine çıkan julia roberts' ın berbat bir performans sergilediği ve seyircilerin kendisine domates attığı, julia' nın da buna güldüğü yazıyordu. buradan yola çıkarak haberi özet geçtim işte. adminlerden biri altına yorum yaptı ve ''bense tam aksine şeyler okudum. çok başarılı olduğu söyleniyordu vs.'' dedi. bunun üzerine haberin linkini koydum. 5 dakika sonra admin orjinal metni bulup çevirisyile birlikte koydu: sahnede dekor olarak bulunan plastik domateslerden biri düşmüş, julia da kendini tutamayaıp buna gülmüş. olay bu. işte türk gazeteciliği.