bugün

mass effect 3

demo itibari ile bir garip duran oyun.

-mass effect 2 deki ateş ederken gerek kendi sıktığımız gerekse diğer elemanların sıktığı mermileri görebiliyorduk. kim kimi vurmuş , kim kime ne sıkmış daha rahat kestiriyorduk. şu anda ise bu kalkmış. fps gibi sıktığımız anda hedefte vuruş damlacıkları çıkıyor. kim kime naapmış ben nasıl anlıycam? arkadaki keskin nişancı kimi indirdi , eleman naaptı nasıl görücem?

-2 oyunun sonunda tam bir komandoya dönüşen shephard yine amele olarak başlıyor oyuna. e hani devam gibi olacaktı? adrenalin rush 1 ne anasını satim? ben onu 4 leyeli çok olmuş. gene sıfırdan devam ettirmekte neyin nesi? diyecek olursanız ki "e nasıl olucak? level 20 küsür komandoyla başlarsak kimse karşımızda duamaz çok kolay olur" olmaz arkadaşım. bakın bilen bilir baldurs gate diye bir rpg vardır. birinci oyunu yanlış hatırlamıyorsam level 7-8 gibi bitirirsiniz. isterseniz bu karakteri baldurs gate 2 ye taşıyabilir , istersenizde yeni karakter yaratabilirsiniz. fakat buraya dikkat , yaratsanızda eskisinide devam ettirseniz o karakterin level 0 lanmaz. kaldığı yerden alırsnız 7 ise 7 , 8 ise 8. yeni isede o seviyeden başlarsınız. ve inanın bana oyun hiçte kolaylaşmaz.
sene gelmiş 2012 ye , neden mass effect 3 böyle olmasın? düşmanlarımızda ona göre zorlu olsun. süper kumandan shepherd a level 1 yakışıyormu anasını satim? bu ne lan?

edit: tam sürüm itibari ile yanılmışım. mass effect 2 deki karakteri import edince hemen hemen kaldığımız yerden devam ediyoruz yani komando olarak. harikasınız bioware.

-grafikler 2 den daha iyi değil. ama nedense bir kasma var sanki.
edit: kasma ekran kartı ayarındanmış. düzeldi.

-karakterimiz süper aksiyon adamına dönmüş. iyimi olmuş? bilemiyorum. karakterin aksiyon kapasitesini arttırdıkça oyun rpg den uzaklaşır. 2 de uzun mesafe koşamıyordu bile shepherd bunda ise aynı sınıf ve hatta bildiğin çömezleşmiş olmasına rağmen adam maraton koşuyor gözünü kırpmadan.

multiplayer hakkında ise tek kelime ile şahane olmuş diyebilirim.
uncharted 3 gibi salak salak koşma vurma oyunu bekliyordum ki adamlar resmen üzerinde çalışmış , baştan savma bir iş çıkmamış ortaya.

-grafik kalitesi çok düşmüyor , bir çok single ağırlıklı oyunun aksine.
-sınıflar arası farklar var , birbirinden farklı karakterler var. misal krogan / soldier seçip ortamlara akabiliyoruz.
-taktik var , takım çalışması var , strateji var. beyinsiz shooterlar gibi olmamış. siper almazsanız en aptal tip bile işinizi bitirebiliyorken siper alıp ciddi kapışırsanız en kasıntı durumlardan bile sağ çıkabiliyorsunuz.
siz siper aldınız e ama takım arkadaşlarınız arkanızı kollamadı. hop arkadan gelen düşman işinizi görüyor. çapraz ateş altında kalmak kesinlikle ölüm demek. olması gerektiği gibi...

-aman level 20 oldum tek başıma 5 dalga karşılarımmı diyorsunuz? başını karşılarsınız. adamlar göz açtırmıyor duruma göre. tek başına sadece bir süre hayatta kalabilirsiniz. muhakkak sıkıştırıyorlar.

-sınıflar arası farklar çok hoş. misal bir soldier sever olarak adrenalin rush ın antisi olabilecek tek düşman (en azından demodan görebildiğimiz kadarıyla) kalkanlı cerberus tur. el bombanız yoksa bu eleman sizi çok uğraştırıyor. diğer taraftan hatırlamadığım bir sınıf olan manyetik saldırı yapabilen arkadaş ise bu elemanı top gibin sektiriyor resmen. fakat o da son derece hızlı ve atletik olan level 5 civarı gelen assasin ablalara karşı zayıf kalıyor. zira bu ablanın kalkanı manyetik yemiyor , e çokda oynak? o durumda adrenalin rush ı ile bizim soldier devreye giriyor ve ağır çekimde assasin ablayı haklıyor.

kısacası ea 40 yılda bir mükemmel bir iş çıkardı. şayet bu potansiyeli geliştirirse çok manyak şeyler çıkabilir , yeni haritalar , çeşit çeşit düşmanlar. misal gethler collectorslar kroganlar hepsinin farklı taktikleri olsa stratejileri , bossları olsa yeni bir multiplayer türü sayılabilir , birçok yönden gears of wars ı andırsada deli bir potansiyel var çok daha güzel.

origin denen şeyi tekrar kullanmamı sağlayacak , sözümü yedirecek oyundur mass effect 3.