bugün

14 mart tıp bayramı

hepsine kutlu olsun günüdür.

doktorlar daha ne isterler ? en önce bir şey bilmeden, olayın içinde olmayan, doktor kavramını sadece televizyon dizisinde görüp, hepsini zengin ve paranın dibine vurmuş kişi olarak görenlerin abuk sabuk konuşmamasını ister. daha sonra mesleğine saygı ister. istediği an ülkesine hizmet etmeden yurtdışına çıkıp orada çalışabileceğini, hatta bir ilaç firmasına girerek maaşını para sayma makinesinde sayabilme ihtimalinin olduğunun bilinmesini ister. ama bunları yapmayıp ülkesinin insanı için çalıştığı, ve yaptığı eylemin onlar için olduğunun öğrenildiğinde 'teşekkür ederim' sözünün söylenmesini ister.

insanca çalışmak ister. avrupa' da, bir doktorun nöbeti sadece 12 saatken, kendisinin 24 saatlik uykusuz nöbetinin ardından 8 saatlik mesaisini de çalışmamayı ister. kendi meslektaşları ay içinde 4 nöbet tutarken, kendisinin 15 nöbet tutmamasını ister. bir gün evinde, bir gün hastanede yatmamayı ister. 32 saatlik nöbeti sonucu aldığı 13,25 ytl nöbet parası ile, evde bekleyen çocuğuna sadece börek almamayı ister.

atamalarının adam gibi yapılmasını ister. bir hafta içinde önce mecburi hizmetin kaldırılıp, bir hafta sonra yeniden getirilmesinin mantığını sorduğu zaman, sorduğu sorunun cevabını ister. eş durumuyla oynanıp, eş durumu ancak eş öğrenci olursa geçerli olsun gibi küçük düşürücü yasaların sunulmamasını ister. adalet ister, sosyal hak ister.

bir hastanede hasta yakını tarafından dayak yediği zaman, kendini adli makamlarda savunmak ister, sedye üzerinde uyuklarken cep telefonunun cebinden çalınmamasını ister, hastası kanserden ölen kişilerin akrabaları tarafından, para sızdırmak amacıyla tazminat davaları açılmamasını ister. tehdit edilmemek ister, yüzüne tükürülmemesini ister.

maaşını almak ister, devletin döner sermayeleri yatırmasını ister. bir asistanın maaşının 1000 ytl bile olmadığının ve maaşının büyük çoğunluğunun döner sermayelerden geldiğinin bilinmesini ister, kredi kartı mağduru doktorların, evinde sadece çorba içen doktorların olduğunun bilinmesini ister.

günde bir poliklinikte 200 kişiye bakmamak ister. o 50 kişiye bakmalıdır ama tam bakmalıdır. ilaç yazmak ister, ilaç yazma serbestisinin kısıtlanmamasını ister. yeminde söylediği gibi, insan sağlığı için her şeyi seve seve yapacağının bilinmesini ister. deposunda ameliyat eldiveni olmayan, şırıngası olmayan hastanelerin olduğunun ve doktorların cebinden şırınga ile eldiven aldığının bilinmesini ister.

her meslekte olduğu gibi bu meslektede, mesleği suistimal edenlerin olduğunun bilinmesini ister, beş parmağın 5 inin bir olmayacağının farkına varılmasını ister.

doktorlar isterde ister, istekleri hiç bitmez işte, sallayın gitsin ne olacak. bizmi dedik doktor ol, paranın dibine vur diye.