bugün

karakol cemiyeti

Mondros mütarekesi sonrası istanbul ve izmir'in işgaliyle teşkilat-ı mahsusa mensupları dağıtılan örgütü yeniden canlandırma ve yakında başlayacak milli mücadeleye stratejik, askeri ve lojistik desteksağlaması amacıyla kurulan istihbarat örgütüdür
görsel

örgütün kuruluşundan ülkeden kaçan enver, cemal ve talat paşa'lar haberdardır.

talat paşa'nın da oluruyla ittihatçıların ünlü iaşe nazırı kara kemal ile kurmay albay kara vasıf bey ilk görüşmeleri yaparlar. daha sonra yeni örgütün kurulması için yapılan çalışmalarda bir öncü daha belirlenir. bu kişi karadeniz boğaz komutanı galatali sevket bey'dir.

yeni örgütün kuruluş toplantısı 5 şubat 1919 tarihinde avukat refik ismail bey'in sultanhamam'daki yazıhanesinde yapılır. toplantıda galatalı şevket bey örgütün başkanlığına seçilir. örgütün adı baha sait bey'in isteği üzerine kara vasif bey ve kara kemal beylerin adından esinlenilerek "karakol" olarak belirlenir.

örgüt öncelikle ittihatçılara ve teşkilat-ı mahsusacılara karşı girişilen saldırılara karşı koyacaktır. ancak bu yapılanma giderek genişler. bireysel savunmanın yerini anadolu'nun düşmandan kurtarılması için genel bir karşı koyuş alır. burada örgüt, karadeniz kıyıları, ege ve doğu anadolu'da güçlü bir şekilde örgütlenir. bu örgütlenme adeta ittihatçıların yeni bir yapılanmasıdır.

istanbul ve anadolu'da halk üzerinde yapılan çalışmalarda, işgal kuvvetlerine karşı konulması gerektiği vurgulanır.

türk kökenli en büyük istihbarat gücü olan karakol örgütü'nün kuruluş şeması ve çalışmaları şöyledir.

kurucusu ve başkanı: albay kara vasıf.

yönetim kurulu üyeleri: albay galatalı şevket, yarbay kemalettin sami gökçe, yarbay edip servet tör, baha sait, kara kemal, binbaşı ali rıza, binbaşı ali çetinkaya...

üsküdar grubu başkanı: yenibahçeli şükrü oğuz,

topkapı grubu başkanı: yarbay hüsamettin ertürk(sonra albay),

islam kadınlar birliği başkanı: naciye faha hanım

başlıca müfrezeler ve önde gelen adlar: yahya kaptan, küçük arslan, büyük arslan, ipsiz recep, bulgar sadık, dayko, yüzbaşı nail, yalovalı ibo, gebzeli rıfat kaptan, önde gelen isimler olarak sayılabilir.

http://tarihturklerdebasl...011/11/09/karakol-orgutu/