bugün

ateistlerin ahlakı var mıdır sorunsalı

ateist kişinin dünyaya bakış açısına göre değişecek sorunsal. aynı şey bir dine mensup kişi için de geçerlidir. bir dine mensup kişi de çoğu zaman dinin tüm kurallarını bir yaşam stili olarak benimseyemez. bundan dolayı bazen dininin kati suretle yapılmamasını emrettiği bazı ahlak kurallarını yapmaması gerektiğini bildiği halde yapabilir.

olayı ateist kişi bazında düşünürsek ise ortaya çıkan sonuç daha değişiktir. çünkü ateist kişi için ne yapması gerektiğini söyleyen spesifik ve tartışılmaz bir kaynak olmadığı için ahlak olgusu kesin değildir. bir müslüman için karşı cinsle fiziki temas ahlaksızlık sayılabilirken bir ateist veya hristiyan için böyle olmayabilir. hristiyan için bu tarz bir ilişkide daha ileri aşama diyebileceğimiz cinsel ilişki hristiyanlar için ahlaksızlık sayılabilirken, ateist için bu yine normal olabilir.

bu açıdan baktığımızda aynı dine sahip insanlar için bile tek bir ahlak olgusundan bahsedemezken, bir ateist için bu tarz bir genelleme yapmak imkansızdır. bu yüzden her insanın kendisine göre -genellikle toplum tarafından şekillendirilen- bir ahlak veya daha genele bakarsak etik olgusu kabullendiği ve bu olguya göre hayatını düzenlediği şeklinde durumu özetleyebiliriz.

ayrıca:
(bkz: bir tarafından -izm uydurmak)