bugün

anksiyete bozukluğu

Başlarda kendi belli etmeyen sinsi bir hastalıktır.
Hasta olduğunuzu fark edene kadar aşırı endişe durumunuzu, bir çok şeyi kafanıza takmanızı ve çeşitli korkularınızı kişiliğinizin bir parçası zannedersiniz. Zaman geçtikçe bu korkular ve kaygıların katlanarak çoğaldığını fark edersiniz ve:

-Başkaları benim hakkımda ne düşünüyor?
-Başarılı olabilecek miyim?
-Acaba deliriyor muyum?

gibi soruları sıkça kendinize sorduğunuzu fark edersiniz. Her hangi birinin sizin için söylediği bir şeyi "Acaba gerçekten de öyle mi? Ben öyle miyim?" diye düşünürsünüz. Öyle ki karşı cinsten size ilgi gösteren biri olursa "Yok canım benden hoşlanmıyordur, amacı başkadır." gibi düşüncelere kapılırsınız.Kısacası gün geçtikçe "Pireyi deve yaparsınız."

Hastalık beyinde seratonin adı verilen sıvının az salgılanmasından dolayı ortaya çıkar. Hastalığın fark edilmesi için öncelikle hasta olduğunuzu kabul etmeniz ve doktora gitmeniz gerekir. Belirtileri arasında vücudunu kontrol edememek durumunda içten gelen bir titreme ile karşılaşmanız söz konusudur. Vücudunuzu kontrol edemediğinizi düşündükçe daha çok kaygılanıp "Acaba hep titreyecek miyim? Ya bir daha titrersem, acaba delirdim mi?" gibi sürekli beyninizin içinde konuşan olumsuz bir ses olması durumudur. Tedaviye başladıktan sonra hemen iyileşmeyi düşünmek ve hemen sonuç alamama durumunda yine kaygılanıp "Acaba bu ilaçlar bana yaramadı mı? Neden ilaçlar etki etmiyor?" gibi de kaygılar söz konusudur.
Kalpte aşırı çarpıntı ya da duracakmış gibi olması, genel bir huzursuzluk, aşırı kaygı, endişelenme, vücudu kontrol edememe, ölüm korkusu, yakınlarının ölmesi korkusu, nefes alamıyormuş gibi hissetmek ya da aldığınız nefesin size yetmediğini düşünmek, uyumadan önce gün içinde yaptıklarınızı düşünmekten dolayı uyuyamamak, beyninizin içinde sürekli konuşan bir ses, kendinizi mutsuz hissetmek vs vs.. gibi belirtileri mevcuttur..
Kısacası anksiyete bozukluğu aşırı kaygı, korku ve takıntıdan kaynaklanır ama zamanla tedaviye uyarak bu kaygıların, korkuların ve takıntıların geçmesi mümkündür buna inanıp sabırlı olursanız hastalığı yenebilirsiniz.