bugün

harf inkılabı

ingilizler shakespeare 'in 400 yıl önce yazdıklarını okuyup anlarken, biz seksen yıl önce yazılmış milli marşı bile okuyup anlayamıyoruz. niçin ?
binlerce alimi bir gecede cahil bırakan, yüz binlerce ciltlik asırların birikimi olan kitapları okunamaz hale getiren, harf devrimi niçin yapıldı ?
700 yıllık medeniyetin alfabesi, dili, edebiyatı bir ermeniye teslim edildi. latin harflerinin fikir babası agop dilaçar (martayan) tatbikçisi m.kemal ve chp idi. önce istiklal mahkemeleri kuruldu... ''sanığın idamına şahitlerin bilahare dinlenmesine. sonra çeşitli bahanelerle muhalifler otadan kaldırıldı... alevi, sünni, türk, kürd, çerkez, laz, islamcı, komünist, milliyetçi hiçbirine tahammülleri yoktu.

şapkaya karşı dendi ve asıldı... iskilibli muhammed atıf.
kubilay olayı bahane edildi zehirlenerek öldürüldü... erbilli muhammed esad.
suçları komünist olmak.... m.suphi ve 14 arkadaşı öldürüldü...
islamcı muhalifliğini canıyla ödedi... ali şükrü.
m.kemale muhalifti türk milliyetçisi sürgünde geçen bir hayat... rıza nur.
islam karşıtı devrimler sebebiyle mısıra göç etti... mehmed akif ersoy.

muhalifler tasfiye edildikten sonra, sıra islamı sosyal hayattan tasfiye etmeye gelmişti. tevhid-i tedrisat, hilafetin ilgası, şapka devrimi ve sonra, 1300 yıllık islam dini ve medeniyetiyle, 700 yıllık osmanlı medeniyetinin bağlarını koparmaya gelmişti. bunun yollarından biride islam harflerinden kurtulmaktı... robert koleji mezunu agop (martayan) başrolde, islam harflerinin tasfiye süreci başladı. islam hatfleri çok zor öğreniliyor yalanıyla, islam harfleri gelişmeye engeldir yalanıyla 1 kasım 1928 tbmm kabul edilerek harf devrimi gerçekleştirildi. harf devrimiyle birlikte binlerce alimin yanısıra 10 binlerce okur yazar cahil konumuna düştü.

süleymaniye kütüphanesinden 80 bin osmanlıca eser, beyazıd kütüphanesinden 12 bin osmanlıca eser ve osmanlı coğrafyasındaki 100 binlerce el yazması eser okunamaz hale getirildi. diğer devrimler gibi harf devrimi de redd -i islamdı. harf devrimi milleti islamdan, osmanlıdan koparmanın adıydı. harf devriminin getirdiği yozlaşma bugün o derecedeki, m. kemalin gençliğe hitabesi bile tercümeye muhtaç... ne olursa olsun devrimler sürmeliydi... batı kültürü dayatması çoğaldı...

istanbul fatihinin emaneti fetih camii müze yapıldı.
camilerin, türbelerin kitabeleri süküldü, tahrib edildi.
ezanı, kuranı ve ibadetleri türkçeleştirme gayretleri.

vesaire vesaire bu konu böyle gider arkadaşlar.. kendilerini galip zannettiler ama unuttukları bir şey vardı....

mutlak galib sadece allah 'dır. (c.c.)