bugün

afrika da açlık

Dün akşam haberlerini seyrederken ne kadar da gereksiz mutfak alışverişi yaptığımı düşünüp insanlığımdan utandığım durumdur.
Çöpe döktüğümüz yemekler,deli gibi market raflarına saldırıp alışveriş sepetlerini doldurduktan sonra kullanmayıp attığımız onca ürün..
Sadece bir gece,elma krizi tutan çocuğuma evde elma kalmadığı için nasıl üzüldüğüm aklıma geldi sonra..
Ama tuhaftır biz Afrika'yı sadece Ramazanlarda hatırlıyoruz.Tıpkı ülkemizdeki aç ve evsizleri de sadece Ramaan ayında kurduğumuz iftar çadırlarında ağırlayıp 30 günde yılların günahını çıkarmaya çalıştığımız gibi..
Dünya ülkelerinin yüzyıllardır uyguladığı sömürü politikaları Afrikayı bu hale getirdi.Doğal kaynaklarını,insan gücünü hunharca,sınrsızca sömürdük.Zengin yeraltı kaynaklarını kendileri çıkarıp,işleyip satamadılar.Yıllardır kendi topraklarında aç susuz köle oldular,yetmedi başka topraklara kölelik yaptılar..
Siz hiç Somalili bir mülteci gördünüz mü?
Binlerce kilometrelik yolu,ölüm tehlikesi içinde,alt alta üst üste geçebildikten sonra Yunan sınırını geçerken yakalanmış ve Meriç nehri üzerinden toplanmış bir Somalili mülteci ve kucağında henüz 1 yaşında bile olmayan çocuğu..
Sabah kahvaltım gırtlağıma yapışmıştı onları gördüğümde..
Şehirden şehire göç değil,binlerce kilometre,bir bebekle..Sadece ekmek için...
Kişisel görüşüm, tüm bu yardım kampanyaları elbet yararlıdır.Ancak geçici çözümlerdir...
Önce sömürdü Batı..Hem sömürdü,iliklerine kadar,hem de koluna eşini takan başkanlar Afrika'da bir kaç kampta kameralara poz verip vicdan rahatlattı.
90 günde 29bin çocuk ölmüş!!!Ekmeğe ulaşmaya çalışırken,yolda,açlıktan,29bin çocuk..
Sadece bireysel yardımlar yetmez..
Dünya politikalarının acilen değişmesi ve ülke halkına özkaynaklarını kullanabilme şansı verilmelidir.
Dünya yıllardır uyguladığı utanç politikasının hesabını vermeli ve Afrika'da yarattığı canavarın hesabını Afrikalılara vermelidir.