bugün

herkes atatürkçü olmak zorunda mı

tanım şudur: ülkenin resmi ideolojisini herkes paylaşmak zorunda mı ? türkiye totaliter bir rejim olmadığına göre cevap hayırdır. atatürkçülerin genel tavrı da bu değildir zaten. ama bu ülkenin kuruluşunda başrolü oynayan bir lidere bu ülkede özgürce yaşama şansı bulan herkesten saygı beklerler.

çıkmaz şurada dır : atatürk bu ülkeyi birinci dünya savaşından sonra, tarım imparatorluklarının tarihe karıştığı, ulus devletlerin mantar gibi çoğaldığı ve pek çok yeni siyasi, sosyal, felsefi akımların dünyayı sardığı bir dönemde kurmuş ve atatürkçülük denen ideolojiyi de imparatorlukdan ulus devlete geçiş için gerekli devrimlerin yerleşmesi için oluşturmuştur. şu anki sorun artık ulus devletin tüm dünyada tartışılır olmasından kaynaklanmakta. atatürkçüler bu yeni durum karşısın da gerekli değişimi malesef sağlayamadılar. ve tüm değişen şartlara rağmen dayatmacı bir şekilde kemalizmin kurtuluş olduğu iddiasındalar.

benim kemalistlere karşı tezim ise gene kemalizmin içinden geliyor. atatürkün tüm devrimleri aslında sadece bir tek amaç vadediyor. o da türkiyenin muhasır medeniyetler seviyesine çıkması. bu durumda da eğer tüm dünyada muhasır medeniyet anlayışı değiştiyse sen de kemalizmi bu yeni muhasır medeniyet anlayışına göre reforme etmen gerekir.