bugün

insanlık anıtı nın başının koparılması

heykelinide yıkmalarına şaşırılmamalı. hani düşünüyoruz bazen, insanlık ölmüş,
kimilerinin sanata saygı anlayışı kalmamış kimisi "insanlık anıtı'nı "ucube"ye benzettir. sanatın, yaratıcılığın başdüşmanı olduğunun kanıtı olarak bu anıtın yıkılacağını ve park yapılacağını söylemiştir. konuyla ilgili heykeltıraş mehmet aksoy, başbakan’ın açıklamasını okuduğunda çok şaşırdığını söyledi:
“niye böyle bir dil kullanılır? hayret ettim. küfür gibi bir laf bu. ve ben bunun karşılığını veremem. ne olacak peki? mahkemeye vermeyi düşünüyorum başbakanı.
benim niyetim onu mahkemeye verip caydırmak, ders vermek değil. benim meselem o heykelin bitirilmesi. bitmemiş bir heykelin üstünden konuşuluyor.”
aksoy, başbakan’ın dini duyguları kullandığını, heykelin erdoğan’ın bahsini ettiği gibi hasan harakani hazretleri’nin hemen yanı başında olmadığını dile getirdi:

“insanların kafalarında yer etmiş kavramları, yatır, dede gibi, kullanarak konuşuyorlar. bahsi edildiği gibi bir mesafe yok ortada. ayrıca heykel sit alanına yapılmıştır deniliyor. oysa ki koruma kurulu’nun kararıyla sit alanı olduğu biline biline heykelin yapımına başlanmıştı. koruma kurulu onay vermişti. zaten sit alanına heykel yapılamaz diye bir kanun yok. daha sonra mhp’liler tekrar koruma kurulu’na müracaat edip heykel için durdurma kararı çıkarttılar.”

aksoy, 30 metre yüksekliğinde ve ermenistan’dan da görülebilen türkiye’nin en büyük heykeli “insanlık anıtı”nın barışı simgelediğini dile getirerek “başbakan, cumhurbaşkanı ermenistan’a gidiyor barış için. ama bir yandan da barış öneren, savaş karşıtı bir anıtı yıkmaya çalışıyor. hani barış istiyorduk? başbakan bilgi toplasaydı keşke. ki kültür bakanı’nda bu bilgi var, ona aktarabilirdi” dedi.

“insanlık anıtı”nın yıkılamayacağını vurgulayan aksoy, şöyle devam etti: “ben yaptım oldu, ben istemiyorum kaldırın gibi bir tavır ne cumhuriyete ne demokrasiye ne fikir özgürlüğüne yakışır. hani fikir özgürlüğünü savunuyorduk? bu heykel yıkılamaz. öyle kolay değil. cumhuriyette yaşıyoruz, hukuk var, kanunlar var. başbakan canı istedi, beğenmedi diye yıkın kaldırın diyemez; öyle bir ülkede yaşamıyoruz. demokrasi deyip duruyoruz, hani demokrasi, hani hukuk. nasıl kendinizde bu hakkı görüyorsunuz.?"

sayın mehmet aksoy; insanlık duyguları oluşmamış kişilerden güzel cümleler beklemeyiniz. görüldüğü üzere insanlık duyguları çoktan kopmuş olanlar düşünmezler. düşünemezler. düşündürmezler...

başımız sağolsun insanlık ölmüş...