bugün

atatürk ü putlaştırmayıp said e hafta adamak

öncül not: bu entry, tanım içermediği gibi yoğun bilgi içeriklidir.

bir sembol isim olan(cumhuriyetin, kurtuluş savaşı'nın, yeniden kurulan bir devletin,... tabi kimileri için farklı çağrışımlar da olabilir nihayetinde doğruyu kabullenebilmek, yanlışın yolcusuna zor gelir.) atatürk ile başka bir sembol(dini, felsefi vesaire) isim olan bediüzzaman said nursi'ye olan ilgiyi ve bu ilgilerin abartılması durumunu kıyaslamaktır(gene de tanımladım, tebrik ediyorum kendimi).

yani burada doğrudan said kürdi ile ulu önder'i kıyaslamıyoruz(yapılamayacak bir şey olduğundan değilse de saçma gelir bana bu tip kıyaslar ve "muhammed'i sevmeyip atatürk'ü seven tip", "atatürk'ü muhammed'ten daha çok seven tip" şeklindeki örneklerden de bu saçmalığa şahit olmak mümkündür mü'min kardeşlerim sağolsunlar, çalışıyorlar saçmalamak için.

ama kalkıp da bunu "said ile atatürk'ü kıyaslamak" başlığı altına çekebilecek düşün sahipleri ve bu kişilerin nasıl işlediği anlaşılmayacak türden dimağları var, gördük ve imân ettik varlıklarına. gene de anlatamıyor olmayı, kendime yakıştıramıyorum ve çabam da temelde bundandır. yerine göre bir köpeği karşıma alıp da bir şeyleri tekrar tekrar anlattığımda başarıya ulaşabiliyorken(evet, tevazu göstermiyorum) bir insana, en azından okumayı olsun öğrenebilecek kapasitede bir insana bunu anlatamamak şahsım adına elzem. bu noktada "vay sen amınakoyim dedin" demek de olayı, konuyu çarptırmaktan ibarettir. bir konu üzerine onlarca, yüzlerce kelime yazılmışken aradan "amınakoyim"(ki kullanıldığı yer itibariyle hala aynı şeyi düşünüyorum ki bu bir nidadır) sözcüğü üzerine odaklanmak, bunu üzerine alınıp, alınmaya çalışıp da bunun ağlaklıklarını yapmak ve buna karşın asıl konu olan "abartılan ilgi" üzerine "siz onu abarttınız, biz de bunu abartıyoruz" demekten fazlasını yapamayan(ki bu da bir yerde ilgili durumun gerçekçiliğini beslemektedir) birisine ne denilebilir ki?

öte yandan hadi "atatürk'e tapıyorum" diyen insan zaten sapkındır(neye göre? benim inancıma göre sapkındır. ki öte yandan her pazar günü günah çıkarmaya gitmediğim için anton'a göre de ben sapkındım bir vakitler). ve yaptığı şey de atatürk'ün fikri aydınlığına imân eden, içerisinde bulunduğu şartlar altında bir çok kimselerin ulaşamayacağı kadar iyi bir sonuca ulaştığını düşünen benim için dahi sapkındır bu adam.

peki ama bir taraftan "ben sadece Allah'a taparım" derken diğer bir taraftan cemaatinin, lokomotifleri ne derse onu "hak" kabul eden ve bu sözümona cemaat büyüklerine karşı insanüzeri bir ilgi duyanlar hak mıdır?

son olarak da kaşar abimin "said'in resmi önünde namaz kılanı yok" beyanı için açık adres vereyim: bir namaz vakti esenyurt örnek mahallesi'ndeki "söz bilican emlak ofisi" içerisinde olsun ve kıble yönündeki duvara asılı said kürdi fotoğrafı önünde namaza duranları izlesin derim. en son bir arkadaşıma ev bakmak için gitmiştim ve sigara içmene de izin veriyorlardı. keyifli bir seyir için bunu da kullanabilirsin. ya yok "ben uzaktayım" dersen de bir tanıdığından rica ediver de "ev bakma" bahanesi ile gidip de sana rapor etsin durumu...