bugün

milliyetçilik

fransız topraklarından cıkma zannedilen fikir akımıdır. bunu böyle düşünenler acaba aşağıda tarihten verilecek örneklerin ve bu örneklerdeki kişilerin tavırlarını neyle açıklayacaklar o da ayrı bir merak konusudur:

"...milattan dört bin yıl önce gerek ekonomik gerekse de coğrafi açıdan son derece yüksek bir refah seviyesinde olan Turani kavim Sümerler ile Sami kavimlerden Akadların savaşmasına neden olarak neyi gösterebiliriz? Milleti millet yapan nedenleri bu kadar farklı iki mutlu ve mesut kavmi birbirleriyle savaştıran şey milliyet hissinden başka ne olabilir?

Homeros'un iliada adlı eserinde Yunanlılar ile Troyalıların savaşma nedenlerini, duygu sellerini nasıl açıklayabiliriz?

iranlıların Ege kıyılarındaki kasabalarını ele geçirmeleri sırasında Milas ve etrafındaki halkın yaşadıklarının tüm Helen dünyasındaki yankı buluşunu nasıl açıklayacağız?

Hun hükümdarı Çici Yabgu çevresini saran Çinli komutanların teslimiyet çağrısına; "Biz Hunlar tarihte gücün simgesi olmuşuz, esir olmaktansa, kaçmaktansa savaşarak ölmeyi tercih etmişiz, tüm dünya savaş meydanında ölmeyi bizden öğrenmiş, adımız yabancıları titreten millet olmuş. Biz ölsek de kahramanlığımızın şöhreti kalacaktır. Bu şöhret bizden sonrakilere güç verecektir. Yalnız bu şöhret çocuklarımız ve torunlarımızı diğer kavimlerin efendisi kılacaktır" diyerek karşılık vermişti. Eğer milliyetçilik ve millet kavramlarının ortaya çıkışını adı geçen ihtilal veya devrime dayandırırsak, Çici Yabgu'nun "Biz Hunlar" değişini nasıl yorumlayacağız?

Bunların adı milliyetçilik, milli şuur değil ise nedir? Milliyetçilik hissinin bugünkü anlamı ile birlikte olmasa bile bir bağlılık ve bütünün parçası olma anlamında, belki de güvenlik ve temel ihtiyaçları karşılama kaygısı ile daha eski dönemlerde de bulunmuştur. Milliyet sözcüğünün Avrupa dillerinde bugünkü manasını alabilmesi 19.Yüzyıldan sonra olmuştur. ingilizce"de "Nationality" sözcüğünün varlığı 1691'den itibaren tespit edilmişse de, bunun bugünkü anlamda kullanılışı 19.Yüzyılın başlarındadır. "

uzun lafın kısası milliyetçilik, insanların, osuruktan teyyare kişilerin ağızlarından çıkanları kulaklarına küpe yaptıkları gibi; fransız ihtilalinde icat olmamıştır. fransız ihtilali milliyetçiliğin değil, sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan modern batı literatürünün aidiyet duygusunu ortaya çıkarmıştır. buna sizin üstadlarınız milliyetçilik değil modern milliyetçilik diyorlar zaten.