bugün

nükleer enerji

japonya'da meydana gelen felaketten sonra tüm dünyada tartışılmaya başlanan enerji üretim yöntemi. yeni teknolojilere rağmen yüzde yüz güvenliğe sahip değil ve sorun oluştuğunda çok büyük zararlar oluşturabilecek bir yöntem. risk, maliyet-fayda dengesi giderek daha tartışmalı hale gelmiştir.

felaketin ardından nükleer enerji santrallerinin çalışma sürelerini uzatmış olan almanya bile santrallerinin bir kısmını 3 ay süre ile kapatma kararı alarak tartışmaların boyutunu gözler önüne sermiş durumda. tartışmalar, nükleer enerjinin güvenliğinden tutun da hala aslında bir çözüm bulunamamış olan nükleer atıkların bertaraf edilmesi konusuna kadar uzanıyor. terörist eylemlere karşı göreceli olarak yüksek güvenlikle korunan tesisler olmalarına rağmen teröristlerin de teknolojiyi takip ediyor olmalarından hareketle bu açıdan bile riskin sıfıra indirilemediğine dikkat etmek lazım. kurulum maliyetinin yüksekliği, çevreye etkilerinin getirdiği maliyetler gibi maliyet kalemleri ve enerji fiyatlarının bağımsız belirlenmesinin realitede mümkün olmaması aslında maliyetinin de görünen ve söylenenden yüksek olduğu gerçeğini karşımıza çıkarıyor. örneğin dünyanın nükleer çöplüğü rusya'ya atıklarını göndermeyen finlandiya atıkları yerin 700 metre altında saklıyor. ama uranyumun önce sızdırmaz varillerle özel havuzlarda 40 yıl soğutulması gerkiyor. yerin altında da atıkların yok olmadığı, orada kaldığı ortada.

artık rusya'da bile konunun tartışılıyor olması da durumun vahametini bize gösteriyor.

nükleer enerji kullanan ve bunu hararetli bir şekilde tartışan bizden daha gelişmiş teknolojiye sahip almanya ile ülkemizi karşılaştırırsak;

1-Sanayii Almanya kadar gelişmemiş, gecesi gündüzünden daha kısa olan Türkiye’nin enerji ihtiyacı Almanya’nınkinden çok daha az.

2- Türkiye’nin risksiz, çevre dostu, güneş, rüzgar ve hidroenerji kaynakları Almanya’dakinden çok daha fazla.

3- Türkiye’nin konumu itibarı ile doğal gaza erişimi Almanya’dan daha kolay.

4- Almanya çok pahalı bir yatırım olan nükleer santrallerin yapımı için Türkiye’den hem daha fazla sermayeye hem de teknolojiye sahip.

4- Türkiye deprem bölgesi, Almanya değil.

5- Türkiye hem etnik yapısı hem de jeostratejik açıdan Almanya’dan daha fazla terör tehlikesi içerisinde

not: entry'de ntvmsnbc'de yayınlanan "Türkiye’nin nükleer aşkı Avrupa’yı şaşırtıyor" başlıklı yazıdan faydalanılmıştır.