the shape

ilk olarak john carpernter'ın 1978 gösterim tarihli, senaryosunu debra hill ile birlikte yazıp yönetmenliğini yaptığı halloween adlı korku filminde görünen maskeli "mass murderer" katile verilen isimdir. filmde maskeyi kullanan seri katil karakterinin ismi ise michael myers'dir.

myers'ın hikayesi 6 yaşıdayken 17 yaşındaki ablası judith'yi 1963 yılı cadılar bayramı gecesinde öldürmesiyle başlar. bu sırada myers'nin üzerinde bir palyaço kostümü vardır. myers, smith's grove akıl hastanesine yatırılır. 15 yıl sonra yine bir cadılar bayramı gecesine bir kaç gün kala buradan kaçar ve doğduğu kasaba haddonfiled'ye geri döner. burada bebek bakıcısı laurie strode ve arkadaşına musallat olur. psikiyatristi dr.sam loomis ise myers'yi durdurma peşindedir. ilerleyen safhalarda loomis ve strode beraber hareket ederler. fakay myers'nin durdurulamaz bir gücü vardır ve çok fazla kişinin kanı dökülür.

halloween korku filmi serisinde michael myers ve maskeyi kullandığı haliyle the shape karakteri pek çok farklı oyuncu tarafından canlandırılmıştır.

ilk filmde 6 yaşındaki myers, will sandin tarafından canlandırılmıştır. bugün aktörle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır. bilindiği kadarıyla halloween'den başka hiç bir filmde oynamayıp sadece 2010 yılında yayınlanan halloween: the inside story adlı tv belgeselinde kendisi olarak yer almıştır.

ilk filmin final sahnesinde ise, 23 yaşındaki myers maskesiz haliyle tony moran tarafından canlandırılmıştır. sahne sadece bir kaç saniye sürmesine rağmen moran'ın korku filmi fanları için kült bir ikona dönüşmesi için yeterli olmuştur. bu filmdeki kısa rolüyle moran her yıl düzenlenen çeşitli korku filmi konferanslarına davetler alır, imzaler verir ve hayranlarıyla birlikte fotoğraflar çektirir. kim bir kaç saniyelik sinema filmi rolüyle böylesi bir şöhrete sahip olmak istemez ki?

bir röportajda moran filme dahil oluşuyla ilgili şunları söylemektedir. "oyunculuğa 19 yaşında başladım. aslında çok daha önce, 9 yaşlarındayken başlamıştım fakat bir reklam filmi sonrası nefret edip bırakmıştım. tekrar 19-20'li yaşlarda geri döndüm. kız kardeşimin de (erin moran, happy days filminde joanie'yi canlandıran oyuncu) bağlı olduğu bir ajansa bağlıydım. erin bir gün beni aradı. açıkcası biraz utanır gibiydi. şu anda bir b türü korku filmi projesi için görüşme olduğundan ve benim psikopat bir katili canlandırabileceğimden bahsetmişti. tek bildiğim bir koku filmi olduğuydu. maske ya da diğer şeyler hakkında hiç bir fikrim yoktu."

moran the shape maskesini sadece final sahnesi öncesinde giymiştir. filmin büyük çoğunluğunda the shape karakteri oyuncu nick castle tarafından canlandırılmıştır. castle hiç bir zaman the shape karakteri için elemelere katılmamıştır. niyeti sadece arkadaşı carpenter'ın film setinde takılmaktı. carpenter ve castle zamanında beraber university of southern california'nın film okuluna gitmişlerdi. fakat film setinde castle küçük bir hareketle carpenter'ı etkilemiş ve the shape karakterini canlandırmak üzere rolü almıştır. castle günlük 25 dolar aldığı filmdeki oyunculuğu ve vücut diliyle defalarca "korku filmleri tarihindeki en iyi ve en korkutucu performaslardan biri" yakıştırmasını almıştır. dehşeti maskenin ardında gizli bir yüz ile vermek çok zor olduğundan castle vücut dilini akıllara kazınacak bir performansla kullanmıştır.

filmdeki the shape karakteri için yönetmen carpenter şöyle bir açıklamada bulunmuştur. "eğer biraz geçmişe dönüp westworld'i incelerseniz, o filmde defalarca ayağa kalkıp geri dönen ve hiç ölmeyen android bir robot dikkatinizi çeker. bu fikri biraz kopyalayarak cadılar bayramı gecesinde ergen gençler etrafında dönen bir korku filmine ekledim. the shape'i korkutucu yapabilmek için ona bir canavar gibi değil, bir insan gibi yürüyüş çizdim."

castle'ın hollywood'da çalışma hayalleri arkadaşı carpenter'ın filminde oynamasıyla, daha başarılı olacağı yönetmenlik ve sanaristliğe dönüşmüştür. the last starfighter (1984), the boy who could fly (1986), dennis the menace (1993) ve major payne (1995) castle'ın yönetmenliğini yaptığı filmlerden bir kısmı olarak sayılabilir. ayrıca escape from new york (1981) ve escape from l.a. (1996) filmlerinde carpenter'a senaryo yazımında yardım etmiştir. her iki filmi carpenter kendisi yönetmiştir.

ilk filmde michael myers ve the shape karakterini canlandıranlar yukarıda ismi geçen oyuncularla sınırlı kalmamıştır. production designer tommy lee wallace, the shape'i dolap sahnesinde, dublör james "jim" winburn the shape'i filmnin sonunda pencereden düştüğü sahnede, bir köpek eğitimcisi ise the spahe'i wallace ailesinin köpeğini öldürdüğü sahnede oynamıştır.

the shape maskesi william shatner'ın kaptan kirk maskesinden türetilmiştir. film ekibi maskeyi beyaza boyamış, göz deliklerini genişletmiş ve yeniden saç eklemişlerdir. moran, maskenin bu şekilde üretildiğini çok uzun zaman sonra öğrenmiştir. filmde oyuncuların kafa yapısına göre üç farklı boyutta the shape maskesi kullanılmıştır. fakat bugün maskelerin nerede olduğu bilinmemektedir.

film 300.000 dolara maledilip box office'de 75.000.000 dolardan fazla gelir elde etmiştir. filmin inanılmaz başarısı, sonrasında pek çok devam filminin çekilmesine sebep olmuştur. bu devam filmlerinde michael myers ve the shape aşağıda ismi geçen pek çok farklı oyuncu tarafından canlandırılmıştır. dick warlock, george p. wilbur, don shanks, chris durand, brad loree, tyler mane, daeg faerch (çocukluk yılları), chase wright vanek (çocukluk yılları).

devam filmlerinden en garip olanı ise tommy lee wallace tarafından yönetilen 1983 tarihli halloween 3: the season of witch'tir. bu film ismi dışında seriden oldukça kopuktur. film cadılar bayramı haftasında insanları hipnotize eden çılgın bir bilim adamı çevresinde dönmektedir. the shape ve ilk iki filmdeki karakterlerin hiç biri bu filmde yer almaz. 2.500.000 dolara mal edilen film amerika box office'de 14.400.000 dolar gelir elde etmiştir. eleştirmenler tarafından oldukça kötü eleştiriler alan film hafta içi geç saatlerde televizyon kanallarında dönen sıradan bir korku filminden daha iyi değildir. eğer ismi halloween olmasaydı muhtemelen şimdiye ismi çoktan unutulmuştu.

michael myers ve the shape'li halloween korku filmi konseptini debra hill ile birlikte oluşturan carpenter sadece ilk filmi yönetmiştir, ilk iki filmin senaryosunu yazmıştır (debra hill ile) ve ilk üç filmin prodüktörlüğünü yapmıştır (debra hill ile).

2007 ve 2009 yıllarında yeniden yapılan halloween 1 ve halloween 2 filmlerini rob zombie yazıp yönetmiştir.

serinin korkutucu etkisinde çok önemli bir yere sahip olan müziğini ise yine carpenter, senfonik soundtrack yerine synthesizerda piano melodisi kullanarak 5/4'lük ritmle yapmıştır.