bugün

entry'ler (121)

personel asteğmen

personel okulundaki 79 günlük eğitimin sonunda, 9 ay boyunca görevlerini icra edecekleri askerlik şubelerine dağılan asteğmen sınıfıdır. 2008 yılından sonra personel asteğmenlerin şube başkanlığına asaleten atanması uygulaması kaldırılmış, daha ziyade kendilerine il merkezleri ve büyükşehir ilçelerinin şubelerinde askeralma kısım amirliği görevi verilmeye başlanmıştır.

kocasinan

Kayseri'deki 5 merkez ilçeden biri. Pek de şehir dışında kaldığı söylenemez, bildiğin baya şehir merkezidir çünkü.

personel okulu

izmir'in 152 rakımlı tepesinde, Gaziemir'de yer almaktadır. Konya'da şehre hakim bir tepede kendi binalarında alabildiğine yayılmışken, izmir'e taşınmasıyla birlikte ulaştırma birliğinin içerisinde sıkışıp kalmış, birbirinden alakasız binalara yerleşmiştir.

Personel okulu personel asteğmenlerin yuvasıdır. 79 gün boyunca genelde sabah ders, öğleden sonra sporla geçer zaman. Diğer yedek subay sınıflarına göre hafif bir eğitim olmakla birlikte kısa dönem eğitimiyle kıyas kabul etmeyecek ölçüde zorlu bir süreçtir bu. ilk günler güzel başlar. Genelde hukukçular, biraz da kamu yönetimi, iletişim, işletme, iktisat bölümü mezunlarından seçilen asteğmen adayları hevesle kaynaşır ama günler ilerledikçe ve özellikle sona doğru yaklaştıkça huzur kaçar. Tam okuldan kurtulmuşken bu sefer askerde bile ders işlemenin verdiği rahatsızlık, geçip giden günler, sınavlar derken bitse de gitsek havası hızla belirir insanlarda. En önemli sıkıntıysa herkesin üniversite mezunu olmasıdır. Ne kadar garip değil mi? ''Eğitim cehaleti alır, eşeklik baki kalır'' sözünün anlamı burada çözülür. Aslında hepsi aynı statüde olan, üniversiteli olması dışında başka hiçbir özelliği bulunmayan bu insanlardan bir kısmı kendini diğerlerinden üstün görür; sanki üstün özellikleri dolayısıyla buraya alındıklarını sanarak bilgisayar biraz şaşsa kısa dönem olabilecekleri gerçeğini de sıklıkla unuturlar ve hava atmalar, kapışmalar, huzursuzluklar, fesatlıklar başlar.

işte tüm bu nedenlerle burası pek de özlenecek, anılacak bir yer değildir. Burada geçmiş 79 gün, gelecek 9 ay uğruna bir ön ödemedir sadece, o kadar.

beğendik

Kayseri ili Hacılar ilçesine bağlı bağlık bahçelik bir mahallenin adıdır.

mavi tren

Çukurova Mavi'si TCDD'nin yolcu rekorları kıran, tüm seferlerini % 100'e yakın dolulukla geçiren trendir.

çamardı

Halka tatlının kendilerine ait olduğunu iddia eden ilçe.

donas

Yeni fiyatı 3.75 tl olmuştur.

kayseri donas

Yeni fiyatı 3.75 tl olmuştur.

hisarcık

Soyadından da anlaşılacağı üzere TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da memleketidir.

kayseray

2. etabında Beyazşehir-ildem'e, 3. etabında Talas'a uzayacak olan raylı sistemdir. Belediye bunu kullandırmak için müthiş kastırıyor. Otobüsleri dönüşte meydana sokmayıp milleti meydana ulaşmak için tramvaya aktarma yapmaya zorladıkları bir gerçek. Tramvay yapıldı, belediye kullanılsın diye de belirttiğimiz üzere acayip kasıyor ama bunu yapmayıp otobüs sistemini daha da geliştirseler ve aktarmayı serbest yapsalar varlığıyla yokluğu hissedilmezdi bile.

ildem

Kayseri'nin en önemli kooperatif bölgelerindendir. Gesi Yolu üzerinde, şehre 15 km uzaklıkta yer alan uydu kenttir. Şu günlerde C hisseleri çok revaçta.

argıncık

Ahalisini genel olarak Sivas ve Ağrılılar oluşturmaktadır. Şehrin pek çok yeri hızla gelişirken, kilometrelerce öteye uydukentler kondurulurken Argıncık pek yavaş ilerlemektedir.

hacılar

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi de bu ilçede yer almaktadır.

pamukkale turizm

Aslında böyle pahalı firmalarla pek seyahat etmiyorum, Anadolu firmalarını tercih ediyorum. Fakat şu 17 Şubat-17 Nisan arası % 50 indirim kampanyası sayesinde birkaç kez binmişliğim vardır. Sağolsonlar Ankara-Zonguldak-Ankara hattını tek yön 6,5 lira, toplamda 13 liraya aldım. izmir-Ankara'ysa sadece 18,5 lira. insan otobüse yarı fiyatına binip de yanındaki yolcuların tam fiyat verdiğini görünce değişik bir duyguya kapılıyor. Olsun, ben yolculuğundan tadını çıkardım. ikram edilen Dardanel'in enfes sandviçleriyle zaten yolculuğun önemli bir yüzdesini de amorti etmiş oldum. *

osmanoğlu

Fiyat-kalite ilişkisi müthiştir. 1,5 liraya profiterol, fırın sütlaç, tavuk göğsü, supangle; 1,75 liraya tel kadayıf, 2 liraya da karışık şerbetli tatlıları vardır. Aslında Osmanoğlu Tatlıları dediğimiz ürün Kahramanmaraş'ta Yaşar Dondurma yani Mado fabrikasında üretilen ve BiM'e bu adla verilen tatlılardır. Yaşar Dondurma'nın kurucusunun ismi Osman olduğu için şimdiki Yaşan Dondurma yani Mado sahipleri tatlılara dedelerinin adını vermeyi uygun görmüştür.

BiM'deki tüm tatlılar Osmanoğlu değildir. Sadece Kahramanmaraş hinterlandına giren iç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, orta ve doğu Karadeniz ve Akdeniz'in doğusuna Osmanoğlu tatlıları gider. Akdeniz'in batısı, Ege, Marmara, batı Karadeniz'eyse başta Özsüt'ün ürettiği tatlılar olmak üzere çeşitli markaların tatlısı gider. Çünkü buralar izmir-istanbul hinterlandıdarlar.

Osmanoğlu Tatlıları oldukça başarılı. En çok profiterolü beğeniyorum. BiM'deki tatlılar denilip de bunlar kötülenince şaşardım, sonradan nedenini öğrendim. izmir-istanbul menşeili tatlılar o kadar da leziz değilmiş. Nitekim izmir'de Özsüt'ün ürettiği tatlıyı tadınca Osmanoğlu'yla aradaki farkı hemen anladım. Ama Kahramanmaraş menşeili Osmanoğku Tatlıları'nın tadına doyum olmuyor. En azından Ankara'ya Osmanoğlu geldiğinden dolayı şanslı hissediyorum kendimi.

Bir not daha: Ankara'da uygulaması başlayan ve diğer kentlerde de yapıldığını zannettiğim üzere bu tatlılar yaz mevsimine yavaş yavaş girecek olmamız dolayısıyla Mayıs'ın 10'undan itibaren raflardan kalkıyor. Dönüşleriyse Ağustos başında, Ramazan ayıyla birlikte olacak. Aslında tatlıların raf ömrü uzun, fakat yazın satışlar düştüğünden bir muhafaza sorunu yaşanmak istenmiyormuş. Ramazan ayında tatlıların satışı çokça artacağından Ramazan'a kadar tatlı satışına ara verilme kararı alınmış. Ki bu kara üzerine artık BiM'lere 3 ay tatlı gelmeyecek, n,tekim yeni ürün gelmediğinden raflarda son tatlılar kalmış. Bu arada profiterol en erken biten olmuş, diğer tatlılardan biraz da olsa kalmış. Bundan da anlaşılıyor ki en çok giden tatlı protfiterol. Neyse, Ramazan'a kadar bekleyeceğiz artık. *

kadayıf dolması

Erzurum'a özgüdür, Erzurum'da yenir. Erzurum dışında yenilenin lezzeti asla Erzurum gibi olmaz. Cevizi, tadı, teli derken Erzurum'da yenilen kadayıf dolması bir başkadır. Porsiyonu 2 liradır, 1 porsiyonda 2 tane vardır. ille Muharrem Usta olması gerekmezi Erzurum'daki her hangi bir kadayıf dolmacısından yenilebilir.

güllüoğlu

Hakiki Antep baklavasını en iyi yapan 3-4 işletmeden biridir. Gaziantep Almacı Pazarı'nda doğarak ününü yurt sathına yaymıştır. Gaziantep'in pek çok yerinde ve Ankara'da şubeleri bulunur. Halis tereyağı, yeşil fıstık ve sert buğday unundan yapılan baklavalarının tadı mükemmeldir, o altın sarısı baklavalarda 1 gram fazla şerbet yoktur.

ishak paşa sarayı

Doğubayazıt'a 7 km uzakta, eski Bayazıt'ta yer alan saraydır. 2 adet avlu, cami, türbe, zindanlar, mutfak, hamam, ziyafer salonu, ambarlar, muhafız odaları, üst kat, bahçe, harem, odalar, kabul salonu gibi bölümlerden oluşmaktadır.

Geçmiş yıllarda yanlış onarıma maruz kalmış, ancak bundan 1-2 yıl önce tamamlanan onarımda oldukça iyi bir konuma gelmiştir. Sarayın üzerindeki eski kapalı çatı atılmıştır. Yeni çatı sistemi içeriye aydınlık katmaktadır ve ısıtma sistemine sahiptir.

Sarayın som altın kapısı Rus istilası sırasıda Moskova'ya götürülmüştür ve bugün Moskova Müzesi'nde sergilenmektedir.

Sarayın içerisinde yer aldığı eski Bayazıt'ta ishakpaşa Sarayı'na ek olarak Bayazıt Kalesi, Bayazıt Camisi, Ahmed-i Hani Türbesi, Keşişin Bahçesi gibi yerler de bulunmaktadır. Cumhuriyet kurulmadan önce ishakpaşa Sarayı çevresinde yer alan ve Bayazıt olarak adlandırılan iran yolu üzerindeki bu yerleşim Cumhuriyet'le birlikte 7 km aşağıya inmiş ve Doğubayazıt adını almıştır. Sarayın yukarıda yer almasının nedeni eski yerleşimin buralarda olmasındandır.

erciş

Van Gölü'nün kuzeyinde yer alan ilçedir. Nüfusu ve şehrin oturum alanı oldukça büyüktür; ağaçlık, adeta kavak ağaçlarından oluşan bir denizdir. Geniş bahçeli evleri, Van Gölü sahil yolu, hareketli çarşısıyla güzel bir ilçemizdir. Erciş de il olmak istemektedir, bunun için 2009 yerel seçimleri öncesi araçlara temsili 82 plaka yapıştırılarak gösteri düzenlenmiştir. ilçenin oldukça çalışkan belediye başkanı Fatih Çiftçi görevinden istifa ederek AKP'den Van milletvekili adayı olmuştur.

sivas köftesi

Fevkaladedir, tadı müthiştir, lokum gibidir. Sivas'ın dağlarında yetişen hayvanların etinden hazırlanan kıymaya sadece tuz eklenerek yapılır. Lezzetini sadeliğinden alır. Pirzola lezzetini aşan mükemmel bir tadı vardır. Lezzetini özünde bulan, tamamen katıksız, müthiş bir lezzettir. Ve bence Türkjiye'nin de en iyisidir.