bugün

entry'ler (20)

uydurma hastalıklar

Karpuz çekirdeği yuttum karnım ondan büyüyor

uydurma hastalıklar

Gizli şeker: Gizemli ve çekici olduğu kadar da gizli. ‘Ben de gizli şeker var’. Daha çok gece yarıları gözüküyor. Pencereden odama girip alnımdan öpüyor. Bu nedenle hastanelerde değil ancak eve gelirseniz gözüküyor. Kaynak; http://www.aciltıp.com/kendi-tanili

uydurma hastalıklar

Ciğerimde kelebek var

uydurma hastalıklar

Beni serum iyileştirir

uydurma hastalıklar

Midemde delik var
Midemde kurbağa var
Kanımda mikrop var

bonzai

Sentetik kannabinoidlerden bonzai 15-30 yaş arası gruptaki çocuklarda ve gençlerde bağımlılık oluşturan bir grup uyuşturucudur. Bular insanda algı bozuklukları, halüsinasyon, keyif, psikoz vb psikolojik etkiler oluşturur. kaynak: http://www.aciltıp.com/bonzai

mantar zehirlenmesi

Mantar alımından sonra ortaya çıkan zehirlenmelerde toksinin türüne göre değişen belirti ve bulgular en erken ilk 2 saatte ya da >6 saatte ortaya çıkar.
Zehirlenme bulgularının ortaya çıkma süresine göre mantar zehirlenmeleri, erken ve geç belirti gösterenler olarak iki gruba ayrılır. Doğada yetişen ve halk tarafından zehirsiz olduğu bilinen bazı mantarlar bile yenildiğinde bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemine ait belirtiler oluştururlar. Bakteriyel bulaş, alerjik reaksiyonlar ve mantar bitkisinin topraktan aldığı ağır metaller nedeniyle sindirim sistemi bulgularıyla giden besin zehirlenmeleri de görülebilir.
Kaynak: http://www.aciltıp.com/mantar-zehirlenme

sigara bağımlılığı

sigara neden bu kadar bağımlılık yapıyor? Köstebek (The Insider) filmi olayın perde arkasını anlatıyor. Sigara içen herkes izlemeli.

obsesif kompulsif bozukluğun tedavisi

Obsesyon zihinde oluşan, soyutta kalan fikir zorlamalarıdır. Obsesyonların oluşturduğu kaygıyı azaltmak amacıyla yapılan tekrarlanan davranışlara kompulsiyon (saplantı) adı verilmektedir.

Obsesif kompulsif bozukluğun en temel özelliği, boş yere zaman harcanmasına neden olacak düzeyde ağır olan veya belirgin bir düzeyde sıkıntı yaratan ve kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen obsesyon ve kompulsiyonların olmasıdır.

Obsesif kompulsif bozuklukta kişi, zihnini sürekli meşgul eden düşüncelerin abartılı, anlamsız ve saçma olduğunun farkında olmakla birlikte, bu farkındalık düzeyi değişkenlik gösterebilir. Bazen düşüncelerin saçmalığı konusunda kararsızlığa düşebilir ya da düşüncelerin saçmalığını kabullenmekle birlikte, iş eyleme döküldüğünde mantıksal yorumlar yapabilir. Bazen de düşüncelerin verdiği sıkıntıya karşı koyamayan kişi, başka bir düşünce veya eylemle bu düşünceleri etkisizleştirmeye çalışarak kompulsiyon geliştirebilir.
kaynak: http://www.aciltıp.com/obsesif-kompulsif-bozukluk

trigeminal nevralji

Trigeminal nevraljide, şimşek çakması benzeri dayanılmaz bir ağrı karakteristik olarak ortaya çıkar ve saniyele içinde kendiliğinden kaybolur.
Tedavi: Karbamazepin kullanılır,pek çok hastada semptomların düzelmesi görüldüğünden bu tedavi tanısal test olarak da kullanılmaktadır.

kaynak: http://www.aciltıp.com/trigeminal-nevralji

acil tıp

Doktorun hası acilde belli olur. Her şeye bahane bulup düşünmekten ziyade anlık karar verir ve uygular.

arı sokması

Arı venomu peptidler, enzim etkisi olmayan proteinler enzimler ve vazoaktif aminler içerir. Bal arısı venomunda türe bağlı olarak tek tip fosfolipaz bulunmasına karşın yaban arısı ve eşek arısında farklı tipte fosfolipazların bulunması, insanlarda arı sokmalarına karşı değişik şiddette alerjik olayların ortaya çıkmasına neden olur.

civa zehirlenmesi

Civa oda sıcaklığında sıvı halde olan tek metal olup, kolayca buharlaşabilir. Tepkimeye girmemiş metalik civa , inorganik ve organik civa bileşikleri kağıt, deri, boya endüstrisinde ve elektrikli aygıtlar, pil, termometre gibi ölçüm gereçlerinde, antiseptik olarak, diş hekimliğinde amalgam yapımında kullanılmaktadır. cival termometre Civa, klorür ve yakıcı madde üretiminde elektroliz basamağında ve altının arıtılmasında da yaygın olarak kullanılır. Deniz canlılarında biyolojik olarak metil civa biriktirebilir ve bunların tüketilmesi sonucu civa zehirlenmesi görülebilir.

tonsillofarenjit

iki yaşından büyük çocuklarda boğaz ağrısı en önemli şikayetlerden biridir. Baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma ile birlikte başlar. Ateş ilk 12 saat içinde belirir ve 40 C’ye kadar akut faranjitte de yükselebilir, 1-4 gün devam eder.

akrep

Zehirlenme belirti ve bulgularından akrep venomunun yapısındaki sindirim enzimleri ve nörotoksinler sorumludur. Nörotoksinler sodyum ve potasyum kanal akımını değiştirerek sinir kas kavşağı ve otonom sinir sisteminin aşırı uyarılmasına neden olur. Akrebin zehir kesesinin dolu ya da boş olmasına göre enjekte edilen venom miktarı değişkendir. Her sokma zehirlenme ile sonuçlanmayabilir.

kırkayak

Kırkayaklar (Diplopoda), yavaş hareket eden, uzun segmentli vücuda sahiptir. Çıyanlarla aynı sınıfta ele alınırlar. Her segmentte ikişer çift bacak bulunur ve bacak sayısı çıyanlarınkinden daha fazladır. Vücutları da çıyanlara göre daha sert ve silindiriktir.

çiyan sokması

Zehirli olsa da çoğu insan derisini delemez, Kırk ayak ile karşılaştırıldığında hızlı hareket eden çıyan oldukça utangaçtır iri boyları ezildiğinde ya da tutulduğunda ısırabilir.

glukagon

Kan şekeri düşüklüğünde ve ayrıca beta bloker ile kalsiyum kanal blokeri ilaçlarla zehirlenmede antidot olarak kullanılır.

acil tıp uzmanı

ACiL TIP UZMANI KiMDiR?

Acil Tıp, hayati tehlike yaratan durumların hızlı bir şekilde tanınıp müdahalesinin yapılmasını sağlayan bir tıp dalıdır.
Acil Tıp, özellikle acil sağlık sorunlarının çözümü için hastane öncesi ve hastanelere bağlı acil servislerde sunulan hizmetin kalitesinin arttırılmasını, ölüm ve sakatlıkların önlenmesini hedef almıştır. Hastalıklarda ve yaralanmalarda acil tıp doktorları, hastanın yaşam bulgularının düzenlenmesi, değerlendirilmesi ve tedavisini sağlamak için çalışır. Acil Tıp, öncelikle acil servislerdeki hizmetleri kapsarken aynı zamanda hastane öncesi sağlık hizmetleri (ilk yardım, ambulans vs.) ve afet öncesi planlama ile de ilişkilidir.

Acil Tıp Uzmanı, ileri kardiyak yaşam desteği, ileri travma yaşam desteği ve acil tıbbi bakım konularında uzmanlık eğitimi almış doktordur. Acil Tıp Doktorları, tıbbi acil durumdaki hastanın hızlı bir şekilde değerlendirilmesini ve uygun tedavisini sağlamanın yanında, acil tıbbi bakım gereken ancak diğer sağlık bakım birimlerine çeşitli nedenlerle ulaşamayan hastaların tedavisini de hastane öncesi alanda sağlar. Acil Tıp hizmeti, yoğun ve kendine özgü tıbbi yapısı ile bu konuda eğitilmiş doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Acil Tıp Uzmanlarının hastane acil servislerinde hasta bakımında birincil görevli kişiler olması yanında travma hastası gibi bir çok branş doktorunun müdahalesinin gerekli olduğu durumlarda ekip liderliği (travma lideri) görevinde bulunur.
Etkin sağlık bakım sistemlerinin planlanmasında, gelişmesinde, uygulanmasında ve değerlendirilmesinde acil tıp uzmanlığının büyük bir önemi vardır. Felaket durumlarındaki sağlık hizmetinin planlanması ve uygulanması da acil tıp uzmanlığının görevleri içindedir.

Acil Tıp Uzmanı’ nın hastalara bakış açısı nedir?

Acil servise başvuran hasta profili çeşitlilik gösterir. Tüm hastalıklar hakkında bilgi sahibi olan acil tıp uzmanları diğer uzmanlık dallarının aksine geniş bir açıdan hasta değerlendirmek zorundadır. Düşme sonrası kalçasını kırılan hastada geçici iskemik atak tanısını düşünen, karın ağrısı şikayeti ile başvuran hastada kalp krizinden şüphelenen ve en çok pulmoner emboli tanısı koyan doktor grubudur.

kaynak
http://www.xn--aciltp-t9a.com/acil-tip

acil tıp

DÜNYADA ACiL TIBBIN TARiHSEL GELiŞiMi

Acil Tıp Uzmanlığı toplumun ve hastaların ihtiyacı olarak doğdu. Uzun yıllar boyunca acil tıbbi bakım için yapılanlar ile yapılması gerekenler arasında büyük uçurumlar vardı. Bugün bildiğimiz anlamdaki acil servisler ve acil tıbbi hizmetlerin başlangıcı 1960 yıllarında başlar. ilk olarak ABD’de ayrı bir uzmanlık dalı olarak ortaya çıkması nedeniyle dünyadaki gelişimi ABD’deki gelişimine paralel olmuştur.
1950 ve 60’larda Kore ve Vietnam savaşları, A.B.D.’de hastane öncesi bakım ve travma hastasına yaklaşımda deneyimlerin artmasına yol açtı. Bununla beraber aynı dönemde hastane öncesi ve acil servis hizmetleri dünyanın birçok yerinde gerçek anlamda yoktu.
1966‘da Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi çok ses getiren bir yazı yayınladı:“Kazalarda Ölüm ve Sakatlıklar: Modern Toplumun ihmal Edilmiş Hastalığı”. Bu raporda Vietnam arasındaki savaşta yaralanan bir askerin New York’ta vurulan bir sivilden daha fazla yaşama şansı olduğunun kanıtlanması üzerine ülkedeki acil tıp hizmetlerini yeniden gözden geçirme ihtiyacı duyuldu ve tüm ülkede bölgesel acil tıbbi hizmetlerin gelişmesini zorunlu tutan “Otoyol Güvenliği Yasası” nın çıkmasını sağlandı. O zamanlarda da ABD’ deki “Acil Servisler” kötü donanımlı, yetersiz personelin çalıştığı ve genellikle denetim altında olmayan birimlerdi. Acil tıp anabilim dalı ilk kez Cincinnati Üniversitesinde 1970’ de açıldı.
acil%2Btip clip image010 ACiL TIP NEDiR ?
1970’li yıllarda bu uzmanlığa inanan binlerce insan bazı profesyonel kuruluşların yardımı ve devletin denetimi ile yerel Acil Tıp Hizmetlerini organize ettiler.
1980’li yılların ortalarına kadar acil tıp en hızlı büyüyen uzmanlık dalı ve acil servisler özellikle şehir merkezlerinde en fazla hasta yığılmalarının olduğu birimler olmaya başladı. Bu yıllardaki büyüme, yaralı ve hastalara bakımın düzeyini geliştirmek için eğitim sistemlerinin yaygınlaştırılmasına neden oldu.
Bugün artık ABD’de acil servislere yıllık başvuru yaklaşık 100 milyon hastadır. ABD‘de 5.000 acil servis, 25.000 acil servis hekimi vardır. Bunlardan 118 tanesi acil tıp uzmanlığı eğitimi vermektedir ve her yıl 800 acil tıp uzmanı sertifikalı olarak mezun olmaktadır. Halen ABD’ de üç acil tıp derneği bulunmaktadır. Bunlar Amerikan Acil Hekimleri Birliği; (American College of Emergency Physicians, kur. 1968, 22000 üye), Akademik Acil Tıp Cemiyeti (The Society for Academic Emergency Medicine, kur.1989, 4000 üye) ve Amerikan Acil Tıp Akademisi (American Academiy of Emergency Medicine, kur. 1993, 4000 üye) dir.

TÜRKiYE’ DE ACiL TIP TARiHSEL GELiŞiMi
Acil Sağlık Hizmetlerinde en etkin ve çağa uygun düzenlemeler ise 1994 yılından sonra olmaya başladı.
Türkiye’de Acil Tıbbın gelişimi gerçek anlamda 1990 yılında izmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) daveti ile Türkiye’ye gelen ABD’ li bir Acil Tıp Uzmanı olan Dr. John Fowler’ın DEÜ Hastanesi Acil Servisi’nde çalışmaya başlaması ile oldu.

Dr. John Fowler’ ın etkin çabaları sonucu 1993 yılında Acil Tıp uzmanlığı ayrı bir uzmanlık dalı olarak kabul edildi ve aynı yıl Türkiye’de iki acil tıp anabilim dalı kuruldu (Dokuz Eylül Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi). Bu dönemden sonraki kısa kronolojik tarihçeye bakarsak:
1993: ilk ve Acil Yardım (Acil Tıp) yeni bir uzmanlık dalı oldu. Dokuz Eylül ve Fırat Ü. ilk ve Acil Tıp Anabilim Dalları açıldı ve uzmanlık eğitimi vermeye başladı.

AVRUPA ve ACiL TIP: Leydi Diana’nın Paris’te geçirdiği trafik kazasında ölümüyle birlikte “ilk yardım” konusunda tartışmalar başlamıştır. Leydi Diana’nın ölümüne yol açan neden akciğerlere giden toplardamardaki yırtılmaydı. Bu olay akciğerlerin kanla dolmasına neden olmuştur. Olay yerinde etkisiz şekilde uygulanan acil tıbbi yardım ve bu nedenle kaybedilen kırk dakika Prenses Diana’nın ölümüne neden olmuştur.

Kaynak http://www.aciltıp.com