toplum içindeki bireyin, davranış ve tutumlarını inceleyen bilim dalı.
ankara universitesi iletisim fakultesinde 2006-2007 guz doneminde, ogrencilere hakaret etmeyi kimsenin bilmedigi seyleri ortaya atarak "ay siz bunu da bilmiyorsunuz aman tanrim zavallilar!" diyerek bilimum ogrenciyi cileden cikarmayi ders anlatmak zanneden ilef gibi bir fakultede ogrenciyi notla korkutmaya calisan, daha once guldugu asla gorulmemis ve yuzunde hicbir insansi mimik bulunmayan ogretim gorevlisi demeye binbir sahit ister sema becerikli'nin "verdigi" ders.
araştırma kapsamına tutumlar, sosyal normlar, uyma, itaat, ikna etme ve edilme konuları giren, bireylerin birbiriyle etkileşimini inceleyen psikoloji dalıdır.
insanın, toplumsal yani sosyal etkilere nasıl tepki verdiğini inceleyen, sosyoloji ile psikoloji karışımı alan.
eğitim düzeyi en fazla köylüler kadar olan kanvehane sahibinin köylülerin uğrak mekanı olan kahvehanenin adımı "köylüm kahvehanesi" koyması sosyal psikoloji uygulamasına güzel bir örnek. bu dersten haberi bile olmayan kahveci böyle yaparsa recep tayyip erdoğan ne yapmazdır.
genelde bireylerin tutum ve davranışlarını inceleyerek sosyolojik bir tanıma ulaşan ders ya da bilim. genelde iletişim fakültelerinde okutulur. bireylere uygulanan bilimsel laboratuar deneylerine de sıkça değinir.
kişiyi grup içerisinde inceleyen bilim dalıdır. toplumu değil kişiyi incelemesi yönüyle sosyolojiden ayrılır. ama kardeştirler.

-psikoloji 3. sınıfa geçtim, hala aralarındaki farkı tam olarak anlayamadım. :S
ing. (bkz: social phobia)

bireyin davranış, duygu, ve düşüncelerinin diğer kimselerin davranış ve özelliklerinden nasıl etkilendiğini ya da belirlendiğini inceleyen bilim dalıdır sosyal psikoloji.
bir de sosyal fobi diye birşey vardır ki, çağımız ilerledikçe toplumda kendini fazlaca belirginleştirmektedir. bu fobiyi yaşayan insanların genel olarak yaşadığı korkular kısaca şunlardır :

Topluluk önünde konuşmak.

Bir işle uğraşırken seyredilmek.

Başkalarının önünde yemek yemek-içmek.

Otorite konumundaki kişilerle temas etmek.

Misafir kabul etmek.

Başkaları ile tartışmak.

Toplulukta telefonla konuşmak.

Tanımadığı kişilerin gözlerinin içine bakmak.

Ilgi odağı olmak.

Başkalarının önünde yazı yazmak.
gördüğümüz bu kadar tuhaflık içinde daha çok gündemde olması gereken disiplindir.
gerektiğinde olmamak durumudur.
kişiler arası ilişkileri inceleyen bilim. psikolojinin diğer dallarıyla arasında belirgin bir sınır yoktur. sosyal psikolojinin belli başlı konuları arasında sevgi, saldırganlık, çekicilik, tutum ve davranışlar, korku-kaygı, liderlik, grup oluşumu-davranışı yer alır. sosyal psikologlar genellikle akademik ortamlarda çalışır, ancak son yıllarda reklam şirketlerinde, mimarlık ve mühendislik bürolarında araştırmacı-danışman olarak da görev yapmaktadırlar.
bilkent üniversitesi'nde iseniz ve nilgün fehim kennedy'den alıyorsanız hayran kalacağınız ders ve bilim dalı.
oldukça yenidir, bununla birlikte sosyoloji ve psikolojinin aksine deney yapma imkanı verir.
oldukça enteresan şeyler vardır, örneğin;
15-20 kişilik bir grubu odaya alıyorlar ve tahtaya birbirinden bariz farklı iki çizgi var biri uzun biri kısa. deneyi yapan soruyor, bunlardan hangisi kısa. aslında içeri giren gruptan bir kişi hariç herkes deneyden haberdar ve herkes kendinden gayet emin bir şekilde uzun olan çizgiyi göstererek onun kısa olduğunu söylüyor. inanılmaz yüksek bir oranla, denek olan son kişi de uzun çizgiye kısa diyor. (bkz: conformity)
streotipler, şemalar derken çok ilgi çekici bir bilim olduğunun farkına varıyorsunuz.
şema oldukça ilginç bir şey; mesela sizin mahallenin bakkalı var adı mahmut. 1.60 boyunca bıyıklı şişman bir amca. siz bu adamı yıllarca görüyor, mahmut amca diyorsunuz. yıllar sonra biri size birşey anlatırken benim dayım vardı mahmut diyor mesela. sizin kafanızda hemen 1.60 boyunda bıyıklı şişman biri canlanıyor. hani bazen arkadaş sohbetlerinde deriz ya, bu adamda recep tipi var rıza tipi var diye. işte o olay. uzun süre tanıdığımız şeyleri isimleri ile özleşleştiriyor ve aynı isme sahip olan herşeyden benzer bir tip ve yaklaşım bekliyoruz. sözlükte, ismi bilmem ne olanların şöyle böyle olması başlıkları basit bir şema'dan ibarettir.
daha ilginç deneyler için; (bkz: zimbardo deneyi) (bkz: milgram deneyi)
insan kendi davranışlarını her zaman tutarlı zanneder. ne yaparsa yapsın, belli bir çizgide olduğuna inanır. kendini dışarıdan gözleyemez. eğer gerçekten kendi kişiliğine çok aykırı birşey yapmışsa buna hemen bir kılıf bulur. bu uzun bir düşünce süreci ile değil, "an" dediğimiz sürede olur.
ben iyi bir insanım, yardım etmeyi severim. o sırada yanda bir dilenci vardır ama yardım etmezsiniz. beyin, kendi kendi ile çelişmemek için hesaplayamayacağımız kadar kısa bir sürede bahane üretir. benim param anca yetecek veya bunların hepsi dolandırıcı. doğru veya yanlış olmasının önemi yoktur. önemli olan, insanın tüm davranışlarını belli bir çizgiye oturtması ve bu çizgi dışında kalanları da sebepler ve bahaneler ile çizgideymiş gibi göstermesidir.
diyen bilim dalı.

bir de spotlight effect denen bir olay vardır, bahsetmeden geçemeyeceğim, örneğin yolda taşa takılıp tökezlediniz. hani o an döner taşa bakarsınız cık cık'larsınız, acımadı ki, düşmem ki ben edası ile salak salak hareketler yaparsınız ya. odur spotlight effect, herkes bana bakıyor, yaptığım hataları herkes görüyor, başarılarımı herkes biliyor düşüncesi.

yani aslında hayatı ve insanları anlama çabasıdır sosyal psikoloji.
Jean Maisonneuve tarafından kaleme alınan ve sosyal psikolojinin kavram ile kurallarını tanıtan kitap...
(bkz: çökmüş)
bireyin grup içinde değişen davranışları ve grupların ortak davranışlara yönelmelerini araştıran alana sosyal psikoloji denir.
aldatma, önyargı, ayrımcılık, ölüm, benlik, romantik ilişkiler, kahramanlık gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabileceğiniz süpersonik eğlenceli bir ders. hocası da önemli tabi.
sosyoloji bölümü okuyorsanız 4 kredilik, aslında zevkli konulara sahip olan bir ders ama devamsızlık üst derecede olunca bu dersi anlamak çok zor! dersleri asarak tek başına çalışırsan anca dc getirirsin. nankördür yani; ne kadar ekmek o kadar köfte hesabı. " bu yıl böyle geçti napalım seneye yükseltmeye alırız. " larla avunmama sebep olan ders.
(bkz: çalışırsam aa getiririm)
(bkz: muzaffer şerif)
(bkz: çiğdem kağıtçıbaşı)
(bkz: nuran hortaçsu)
(bkz: metin inceoğlu)
konuyla alakalı kitap tavsiyesinde bulunacaklara müteşekkir olurum.
kitap önerileri;
toplumsal bakış açısıyla iyi inceleme ve araştırma yapmış psikologlardan miligram 'otoriteye itaat' skinner 'özgürlüğün ötesinde(?) *
(bunlar kuramların pratiğe Dökülmüş hali)Çiğdem kağıtçıbaşı 'yeni insan ve insanlar (bu da sosyal psikolojiyi kuramsal olarak anlamak için)
birazdan gireceğim ders. eğer alıyorsanız siz de girin zira oradan buradan toplayacağınız notlarla geçmeniz çok zor.

ders derste dinlenilmeli, bol bol not tutulmalı.
yapılacak bir kaç deney ile kocaman bir topluluğu doğru davrandığınızda ölüme bile götürebileceğinizi gösteren alan. gerçekten sosyal çevre çok garip bir şey. topluluk içindeki insanın yalnıza göre zekasının büyük kısmını kullanamadığı görülmüş. doğru olabilitesi var.
toplumsal gruplar içerisindeki kişinin davranışlarını inceleyen bilim dalı.
Birey- grup ilişkisini ve toplumsal davranışların altında yatan eylemleri inceleyen son derece eğlenceli bilim dalı.
psikolojinin bir alt dalıdır. Türkiye'deki en büyük temsilcisi için (bkz: nuri bilgin)