bugün

sosyal psikoloji

insan kendi davranışlarını her zaman tutarlı zanneder. ne yaparsa yapsın, belli bir çizgide olduğuna inanır. kendini dışarıdan gözleyemez. eğer gerçekten kendi kişiliğine çok aykırı birşey yapmışsa buna hemen bir kılıf bulur. bu uzun bir düşünce süreci ile değil, "an" dediğimiz sürede olur.
ben iyi bir insanım, yardım etmeyi severim. o sırada yanda bir dilenci vardır ama yardım etmezsiniz. beyin, kendi kendi ile çelişmemek için hesaplayamayacağımız kadar kısa bir sürede bahane üretir. benim param anca yetecek veya bunların hepsi dolandırıcı. doğru veya yanlış olmasının önemi yoktur. önemli olan, insanın tüm davranışlarını belli bir çizgiye oturtması ve bu çizgi dışında kalanları da sebepler ve bahaneler ile çizgideymiş gibi göstermesidir.
diyen bilim dalı.

bir de spotlight effect denen bir olay vardır, bahsetmeden geçemeyeceğim, örneğin yolda taşa takılıp tökezlediniz. hani o an döner taşa bakarsınız cık cık'larsınız, acımadı ki, düşmem ki ben edası ile salak salak hareketler yaparsınız ya. odur spotlight effect, herkes bana bakıyor, yaptığım hataları herkes görüyor, başarılarımı herkes biliyor düşüncesi.

yani aslında hayatı ve insanları anlama çabasıdır sosyal psikoloji.