bugün

Din insanı acizleştirir, aciz insan kendini daha da acizleştiemek yerine zannediyorum kendini tanrılaştırırdı bir şey uyduracak olsaydı.
(bkz: mitoloji)
çoğu felsefeciye göre öyledir.
hatta dinler tarihçilerinin de çoğu din hakkında bir yazı kaleme aldığında ''her şey bir korku ile başlar'' mealinde tespitler de bulunurlar. mesela ali şeriati'de bu şekilde başlamıştır.
dinin içinde korku unsuru var mı dersek; evet kesinlikle var ama bunun altını ''onlar korktukları için tanrı'yı uydurdular'' demekle dolduramıyoruz maalesef.
çünkü hangi kültüre hangi çağa giderseniz gidin bir din mefhumu her durumda karşınıza çıkıyor. olaylar, insanlar ve tarihler arasındaki ilişkiyi kurup sağlıklı bir çıkarım yapmak ise hemen hemen imkansız.
yani din korkunun ürünü bir halüsinasyon mu gerçek mi bu fazlaca muğlak ve göreceli bir durum.

bana göre din olgusunun çerçevesi ise şu şekilde; (bkz: din/#21551029).
(bkz: dinler aciz insanlar için vardır/#21849875)

dün bu şekilde söylendi bugünde bu çıkmış.

din ile en fazla alakadar olanların dinsizler olması ise ayrı bir ironi.

hepsi birer din alimi olup çıkacak yakında.
aksine din zeki kişi uydurmasıdır. buradaki acizlik ona inanmaktır.
"din aciz insanın uydurmasıdır." önermesi, inançsızlığın dışavurumundan öte insanoğlunun aklını ilahlaştırmasıdır.

Oysa akıl her şeyin ölçütü değildir. insan sadece akıldan ibaret değildir. Hem Allah, aklı insana doğru yolu, dini, yaratıcısını bulsun diye vermiştir. Akıl önce bize aciz olduğumuzu göstermelidir.

Öte yandan, bu başlığı açan dahil olmak üzere, tüm insanlar ve varlıklar acizdir zaten. Kilometrelerce uzağı gören gözüyle birkaç cm yakındaki yazıyı okuyamaz. Susam büyüklüğündeki bir kenenin zehrinden, mikroskobik organizmalardan telef olur gider. Zamana ve mekana hakim ve sahip değildir mutlak anlamda. Doğumundan ölümüne kadar geçen evrede gerçek manada iradesiyle bile yaşayamaz. Hayatı pişmanlıklarla dolar taşar vs...

insan kulağı 20 Hz ile 20 kHz aralığının dışında kalan sesleri; gözü kızılötesi, gama vb. ışınları algılamada acizdir mesela.

insan kendi kaderine, bedenine, aklına, ruhuna bile mukayyet değilken evreni ve kendini var edip yöneten bir yaratıcıyı neden düşünemez? Bunu düşünememek veya reddetmek aklın değil akılsızlığın belirtisidir.

Yazar der ki:

Din, aciz olduğunu idrak etmiş insanın kurtuluşudur.
Bir şeye inanmak insanın temel ihtiyaçlarından biridir ve insana huzur verir.suyunu çıkaranları hariç tutarsak, acizlik olduğunu düşünmüyorum.
ilk ortaya çıkan dinler için doğrudur. dinler tarihi okumuş okutan amcalar abiler der ki tanrı mı insanı yaratmıştır insan mı tanrıyı. soruyu yanıtlarken ise derler ki tanrı insanı yaratmış mıdır bilemeyiz ama insanların tanrılar yarattığı kesindir. zaten buna ihtiyaç da vardır. insanların açıklama hakeden tonla soruları ve hayalgüçleri vardı. açıklama getirmek için mantıklı yollar bulamamamışlardı ve açıklamalarını mitler oluşturmuştu. bir sürü tanrılar yaratıldı. mesela yunan mitolojisine bakalım; hava tanrısı su tanrısı ateş tanrısı. kısacası insanlar açıklayamadıkları olayları kendi yarattıkları tanrılara yüklemeye başlamışlardı. bu en kolayıydı. bugüne gelicek olursak tek bir soru ve tanrıya yüklenen tek bir anlam var. ve zannediyorum ki bu sorunun cevabı sonsuza dek meçhul kalacak.
biraz haklı söylem ama böyle konuşmamalı, inanca saygı duymalı. adamı evinden aldırırlar valla.
aciz olmak arada güzeldir din ve aşk .
Doğrudur. Kul uz allahın aciz kullarıyız. Tanım ateistvari tespit tir. Sakıncalı görülmemeli bence. Eğlensinler.
bu başlıkta götten uydurmadır.
insan acizdir, muhtaçtır, çok artistlik yapmamalıdır. * Her aciz insan acziyetini gidermek için sığanacak bir liman arar kendine, mevla denizdir, deryadır, dinin palavradan ibaret olduğunu düşünen bünyeye bile günü gelir merhamet eyler.
Din insanın aciz olduğunu fark edip yapması gerekeni yürekten inanarak yapmasıdır. Aciz insanlar yürekten inanır, dini yaşar, daha aciz olanlar ise yanlış dini seçer, acizlikte sınır tanımayanlar ise Yaradan'ı ve dini reddeder, çirkeflik yapar ve gençlerin beynini yıkamaya çalışırlar.
din insanın yüreğinin kodudur evrenin dilini bilen bu kodu açar okur kul ile allah arasındaki gizemli bir birlikteliktir okuyan bilir bilmeyene uyduruk gelir .
biraz daha sabredin siz kafirler. dinin uydurma olup olmadığını çok yakında göreceksiniz.
insanlar mükemmel veya güçlü değillerdir. kanser hastası olun, kendi kendinize geçirin bu hastalığı götünüz yiyosa. nah geçirirsiniz. en baba ateist bile bazen o kadar korkar ki allah der. insanlar buna inanmaya muhtaçtırlar. her insan da muhtaçtır yani.
Aciziyet halinde inanılan ama zeki insanlar tarafından uydurulan olması daha mantıklıdır.
Din insanın sadece yanlız ve çaresiz kaldığı zaman yöneldiği bir gerçektir. Tabi hak din olan islamdır.
bir de " din aciz insanın uydurmasıdır " deyince aciz olmadığını sanan salaklar var .
son derece doğru olan önerme. din insanı belli bir kurallar bütününe ittiği için gelişimden, yenilikçilikten uzaklaştırdığı için kapalı bir kutu haline getirir. içeriden dışarıya bir şey çıkartmak veya başka bir şey sokmak mümkün olmaz.
insan var olduğu tarihle beraber kendini bir üstün varlığa sığınma ihtiyacı hissetmiştir. bu duygu din ile karşılanmaktadır. insanlık tarihindeki bütün dinler bunu göstermektedir. insan, yapısı itibariyle dine muhtaçtır. Çünkü insan ruh ve bedenden ibarettir. Bedeni ihtiyaçları karşılamak nasıl hayatın bir gereği ise, manevi varlığın devamı da ruhi ihtiyaçlarının karşılanmasına bağlıdır. Onun bu ihtiyaçlarını karşılayan en köklü müessese ise dindir.

--spoiler--
Dinin fıtri oluşu Kur'an'da şu şekilde belirtilmektedir: "Sen yüzünü bir hanif olarak dine, Allah'ın fıtratına çevir ki O, insanları bu fıtrat üzerine yaratmıştır. Allah'ın yaratması değiştirilemez" (er-Rûm 30/30).
--spoiler--
Genelde ateistlerin zırvalıklarından sadece biridir.
sikik bir ateist'in sanrısı.

folloş bir cadının kahkası gibi.
bunu diyen ancak aciz bir insandır.

din allahın insanlara buyurduğu bir şeydir. bunda sorgulanmaya açık bir durum yoktur. inanmayan, götüne güvenen elbette yine inanmaz, ancak durum yüksek ihtimalle böyledir benim nazarımda.

ayrıca din başkalarından öğrenilmeyecek kadar da hassas bir konudur. yani kişinin özgül ağırlığını ortaya koyması gerkecektir. çünkü öte dünya da kimse sana cemaatle vya topluca indirim bindirim uygulamayacak, kendi bacağından asılacaksın.

işte olayın kilit noktası burasıdır. kişiler kendi düşünceleri ile allahı, dini bulup inanç sistemlerini onun üzerine inşa etmeleri gerekir.

bizim toplumumuzda özellikle de günümüzde bu durum böyle değil. daima birilerini bilir kişi gibi kabul edip onların bizim yerimize düşündüğünü varsayıyoruz.

bu konuyla alakalı uzun uzun yazarım ancak tek diyeceğim şudur. din gereklidir fakat birey olarak bunu insan kendi özümsemelidir. başkalarının ağzına bakmayın sonra götü kaybedeiblirsiniz.

fakat kesinlikle acizlerin uydurmasıdır demek değildir.
asıl dine inanmayan,dinin getireceği kurallara uymak istemeyen ve yapmayan insan acizdir.