bugün

efsane bilimi.
hayal dünyası
Bir uygarlığa ya da dinsel geleneğe özgü inançları, uygulamaları ya da doğa olaylarını açıklamak amacıyla, görünüşte gerçekten yaşanmış olayları aktaran efsaneler toplamıdır.
bir alıntı yapmak gerekirse: ''mitoslar,insanlığın bugüne gelişinin öyküsünü verebilecek kültürel zenginlikler içeren,hatta hayatımızı şekillendiren,sınırlamalar getiren,kültür dediğimiz şeyin dna'sıdır.'' (bkz: ben de böyle düşünüyorum öyleyse varım)
daha detaylı bilgi için kaynak kitap:
(bkz: mitos ve logos)
(bkz: hayatımıza yön veren söylenceler)
(bkz: ismail gezgin) (bkz: ilkay gezgin)
(bkz: nazım çokişler)
(bkz: güncel yayıncılık)
azra erhat'ın yunan mitolojisi üzerine çalışmaları iyi birer kaynak niteliğindedir, naçizane önerim: (bkz: mitoloji sözlüğü)
medeniyetlerin efsanevi kültür birikimi bütünü.
http://www.ada.com.tr/mitoloji/
çok tanrılı dinlerde tanrı veya tanrıların yaşantılarını insanlarla olan ilişkilerini, diğer efsanevi yaratıklar hakkındaki öyküleri içeren efsaneler bilgisidir.
yunanca* mythos* ve logos* kelimelerinin birleşiminden oluşmuş, çok eski zamanlarda yaşamış olan ulusların inandıkları tanrıların, kahramanların, devlerin ve perilerin hayat ve maceralarından bahseden hikayeler, efsanelerdir.
Tabiattaki varlık ve olayların kişilik verilmesi yolu ile anlatılması.
doğa olaylarının anlam verilemez yanlarını anlamlandırmak isteyen insanın kendi felsefesi ile harmanlayıp varoluş edebiyatı hailne getirmesi. esasında insanın, varoluş sebebine anlam kazandırmak istemesi yolunda başvurduğu en ilkel yöntemlerden biri, diğer bir değiş ile söylence bilmi.
''mit''leri inceleyen bilim dalıdır. '' mitoloji'' efsanelerin bütününü de anlatan bir terimdir. ''mitoloji''nin konusunu teşkil eden ''mit''lerin konusu çeşitlidir. bu ''mit''lerin bazıları tanrıların doğuşunu , bazıları ise ahlaki değerleri konu edinmiştir fakat en yaygın olan ''mit'' konusu ''yaradılış'' üzerine olanlardır.
"gerçek" tarihi bulandıran yalanlar bütünü.
mitolojik öykülerin temel varsayımı,
o çağın 'bugün ve burada'sı içinde
'gerçek' kabul edilen olguların
temsili üzerine kuruludur(doğalcı).*
Zeus mitolojik öykü için bir metafor değil,
gerçeğin ta kendisidir;
Balzac'ın Baba Grandet'si kadar gerçektir.
Bu nedenle, mitoloji kendi başına
ana akım içinde yer alırken,
fantazi edebiyatı ve genel olarak
yadırgatıcı(muhalif)* türler için
bir metafor malzemesi olarak(yadırgatma amacıyla)
kullanıldığında yan/muhalif akımın alanına girer.
Arthur efsanesi bir efsane iken
gerçekliğine inanılıyordu belki;
ama Malory ve daha sonra Tennyson tarafından
anlatı haline getirildiğinde,
o şairlerinin kendi dönemlerinin dünyasına
bir alternatif oluşturacak şekilde yeniden kurgulanmıştır.*
Mitoloji latince bir kelimedir.Kelime anlamı olarak mitos (mythos) ve lagos sözcüklerinden oluşur. Mitos söylenen yada duyulan sözdür, masal, öykü, efsane anlamına gelir. Lagos ise söz veya bilim anlamına gelir. Yani mitoloji efsane bilimi anlamına gelmektedir.
kafaları bir dünya olan, eski çağlarda yaşayan birkaç adamın uydurdukları, bizim de okuyup, öğrenip, eğlendiğimiz efsaneler silsilesi.
mutlak surette "ilgi alanı" dahilindeki kişilerin araştırması, öğrenmesi, ilgilenmesi gereken bir alan.
sevmeyen ve sıkıcı bulan biri için öğrenmesi inanılmaz zor. her bir detay dağ olup büyüyebiliyor, afrodit'in saçlarını yolmak isteyebiliyorsunuz. bütün bunların sebep ve kaynağı için;
(bkz: ingiliz dili ve edebiyatı)
sittin sene ingiliz filolojisinde eğer mermer gibi bir hocaya çattıysanız kan kusturacak ders olabilir.
şiirlerde bol miktarda bulunan kavramlar da cabası...
yunanca masal anlamına gelen mythos ve söz anlamına gelen logos'tan türer.

yani mitoloji eski çağ tanrılarının, masallarının ve kahramanlarının içinde bulunduğu büyüleyici dünyanın destansı bir dille anlatımıdır.

mitoloji denildi mi genelde yunan mitolojisi gelir akla. çünkü yapı olarak evrenselliği içerir.
(bkz: yunan mitolojisi)
(bkz: zeus) (bkz: hephaistos) (bkz: dionysos)
(bkz: hera) (bkz: hermes) (bkz: herakles)
(bkz: iskandinav mitolojisi)
(bkz: fenrir) (bkz: thor) (bkz: loki) (bkz: odin)
her uygarlıgın inandıklarında ve konustuklarında barındırdıgı kultur birikimi. değişik şekillerde kendini gosterir; atasozu, batıl inanc, kahramanlık hikayeleri vs.
eski adıyla esatirdi sanırım. efsane bilimi bir nevi.
+ilkel insanın yaşayış tarzıdır.
-semboller ilimidir.
+insanların bilinmeyen durumlar karşısında uydurmuş oldukları hikayelerdir.
-tanrı ve tanrıçalar hakkındaki hikayelerdir.

mitoloji;kozmik mitler,sembolik mitler,av ve ziraat mitleri,orjin mitler olmak üzere başlıklara ayrılır.

-eski türk inanışına göre dünyanın,öküzün boynuzları arasında olduğu inanışı.
+altay şamanlarının inanışına göre,dünya'da heryer sudur.suyun üzerinde ülgen(tanrı) ve erlik(şeytan) yaşamaktadır.bunlar ya kaz ya da köpük şeklinde dolaşmaktadırlar.birgün ülgen erliğin dibe dalmasını ve ona toprak getirmesini ister.erlik anlam veremez,dibe 9 kulaçla dalar ve toprak getirir ülgene.ülgenin bi toprağı ne için kullanacağını merak ettiğinden bir tutamını da gizli bir şekilde ağzında tutar.sonra ülgen bu toprakla karaları yaratır.erliğin boğazına toprak kaçınca nefes alamaz,ağzındaki toprağı püskürtür ve böylece dağlar tepeler oluşur.bundan sonra ağacı(elma,incir),insanı(ece,eje) yaratmıştır ülgen.(yaradılış mitlerinden)

(bkz: (prof dr saim sakaoğlu))
çok tanrılı dinlerde tanrı ve yarı tanrıların eylemleri ile onların insanlarla ve diğer yaratıklarla ilişkileri konusundaki efsaneler, öyküler, inançlar bütünü. genellikle bilinen roma ve yunan mitolojileridir. oysa aynı biçimde eski türk, germen ve aztek mitolojilerinden de söz edilebilir. mitoloji, içinde üretildiği toplumun resim ve heykel sanatlarının konu seçiminde başvurduğu ana kaynaktır.
güncel Önemli Başlıklar