bugün

hakkında george orwell tarafından komünist rusya eleştirisi olarak yazıldı diye bir şehir efsanesi dolaşsa da gerçekte soğuk svaş öncesinde 1949da basılmış, bütün totaliter rejimlere eleştiri niteliğinde kült bir kitap. içinde bulunduğumuz dünyanın da özgürlük ve demokrasi teraneleri altında adım adım 1984e benzediğini görmenizi ve kimin hangi tarafta olduğunu bilmediğiniz bir başkaldırıda benliğinizi kaybedebileceğinizi idrak etmenizi sağlayan bir başyapıt.

ayrıca biri bizi gözetliyor olarak ülkemizde de yayınlanan programa ecnebilerin big brother demesinin sebebi kuvvetle muhtemel bu kitapta geçen büyük birader sizi izliyor ifadesidir.

görsel
siz hala okumadınız mı?en önemli kutsal kitaplardan biridir.
sanıldığının aksine tek başına bir sosyalizm eleştirisi değildir. zaten ingiltere'de sosyalizm iyi bir imgedir. totaliter rejim ve ırkçılığı öldüremeyen insan eleştirisi daha makuldür. kitap biraz önbilgiyle birlikte okunursa yazara haksızlık edilmemiş olunur.
distopya türünün en kuvvetli örneğidir kendisi.
george orwell'in sanki bugünleri görmüş gibi yazdığı kitap. her geçen gün daha da içine girdiğimizi kimse inkar edemez sanırım. bir başka benzer edebi eser için (bkz: brave new world)
ilk kez okuduğumda daha ortaokula gidiyordum. Şu zamana kadar defalarca okudum ve her okuyuşumda gözümde biraz daha değer kazandı. Bu sabah, altta linkini verdiğim yazıyı okudum ve birkaç gün içinde kitabı bir kez daha okuyacağım gibi gözüküyor.

http://michaelsikkofield....pot.com/2013/12/1984.html
komunizm elestirisi kitap ulkemizde bu elestirinin dillenmis hali parayi gucu bulan sosyalist yavsakligidir. kitabi okurken bugunun turkiyesi sikca akillara gelir yani elestiri esasen iktidari elde tutma hezeyanlarinadir salt komunizme degildir. kitapta kurgusal bir savasin sicak tutulmasi bu gel gitli ortam iktidarin en guclu silahlarindan biridir akp hukumetinin sosyal anlamda olusturdugu kurgusal savas kitaptaki durumla birebir ortusur. bu toplumun dini degerleri uzerinden ikilem yaratip kendilerini din savunucusu ilan eden iktidar boyle kamuoyu toplamaktadir. cahil bilgeligine sahip gunumuzun elitist solcularindan daha fazla incelemislerdir bu kitabi eminim, siyasi politikalar anlaminda akpnin hakkini teslim etmek gerekir. selam olsun heryere posterini asan buyukbiradere. bu ulke dogru yola sittin sene ulasamaz.
günümüz türkiyesinden tek farkı din olgusu olan kitaptır.

boşuna demiyoruz ne kızıl komünistlerden ne yeşil komünistlerden hayır yok.

filmi de güzel izleyin.
george orwel'in müthiş kitabı. ben romandakileri hep son günlerde yaşadığımızı düşünürüm. ama bizim 'büyük birader' artık zorlanmakta.
güzel kitap.
War is peace.
Freedom is slavery.
Ignorance is strength. Cümleleri dillerde takılı kalır.
olayları 30 sene geriden takip eden kitap.*
yazılmış en iyi distopya romanıdır.
george orwell'in gercek bir devrimi,gercek bir izleyisi,izlenisi anlattigi tuyler urperten bir romandir. mutlaka ama mutlaka okunmalidir.
arabesk rap e başlatma potansiyeli olan kitaptır. Yine de okuyunuz. Şiddetle tavsiyemdir.
Noah Oppenheim tarafından beyazperdeye aktarılacak olan George Orwell romanıdır. Başrolde Kristen Stewart'ın olacağını öğrenmem ise dev hayal kırıklığı oldu. Kaynak: http://www.sabitfikir.com...kez-daha-sinemaya-geliyor
iktidar ve faşizm eleştirisi içeren orwell romanı.
eski bir sosyalist olan orwell'in, sosyalist-marksist bir devletin de faşist ve statükocu olabileceği düşüncesi üzerinde şekillenmiş bir romandır.
distopya bir kitaptır. özellikle ülkenin geldiği şu son durumda herkesin okuması gerekir. benim için kitabın can alıcı bölümü:

--spoiler--
Önceleri de pek çok kez olduğu gibi, acaba deli olan ben miyim diye düşündü. Belki bir deli yalnızca tek kişilik bir azınlıktı. Bir zamanlar, dünyanın güneş çevresinde döndüğüne inanmak bir delilik belirtisi sayılıyordu, bugün ise geçmişin değiştirilemez olduğuna inanmak… Bu inancı besleyen tek kişi kendisi olabilirdi ve eğer inancını kimse paylaşmıyorsa o halde bir deliydi.

Ama insanın yüreği huzursuzluk, pislik ve sonu gelmeyen kışlardan, yapış yapış çoraplardan, çalışmayan asansörlerden, soğuk su ve pütürlü sabunlardan, dağılıveren sigaralardan, iğrenç tadı olan yemeklerden dolayı sıkışıyorsa, tüm bunlar insan yaşlandıkça daha da rahatsızlık verici olmakla birlikte, dünyadaki gerçek düzenin bu olmadığını göstermiyor muydu? Bir zamanlar her şeyin farklı olduğu konusunda içinde atalarından kalma bir anı olmasa, şu anda hayatın katlanılmaz olduğunu düşünebilir miydi..
--spoiler--
defalarca okuyup hatmettiğim şah eser. yalanıp yutulasıdır.

(bkz: big brother)
daha geçenlerde okudum ve bu kitabı "aaa türkiyeyi anlatıyormuş" diye okumayın istiyorum. bugünün türkiyesine benzerlikler olmasının tek sebebi "otoriter bir sosyalizm" betimlemesidir. dolayısıyla otoriter rejimlerde yaşayan herkes bir benzerlik bulabilir bu kitaptan.

--spoiler--

asıl yapılmak istenen ise sosyalizmin eleştirisini yapmaktır. kitapta özellikle de dilin insan algısındaki ve toplumsal yaşamdaki etkisi, ağır baskı altında olmanın insan psikolojisinde kırılmalara sebep olması, gerçeğin tamamiyle algılarımız üzerine kurulu olması gibi çarpıcı tespitler ve betimlemeler de var. güzel kitap velhasıl. daha derin analizler bulabilirsiniz tabi. 1984 çarpıcı olduğu kadar da popüler bir kitap sonuçta.
--spoiler--
(#23102985) entrysi ile ilgimi kazanmış yazardır.
Hırsız sevmeyen yazarımdır. Yenilen eksiler gururumuzdur.
Nickim doğum tarihim değildir. Kitap adından esinlenilerek seçilmiştir.
big brother watchin' his or her or both.

hoş gelmiştir.
george orwell'in ütopik romanı. herkesin dinlendiği ve baskı altına alındığı bu dönemde belkide bugünleri görerek yazılan harika roman.