bugün

entry'ler (6)

illiberalizm

özgürlükler var ama tam yok ama tam var gözüküyor ama tam yok. sosyalizmden vazgeçen ülkeler ve 3. dünya ülkeleri uygular. ekonomik yansıması 2 tiptir: bürokratik kapitalizm - tek adam kapitalizmi

vergi

tüketime bağlı olarak -tüketim ürünlerinden- alınmalı ve açık erişimli olarak -takibi toplum tarafından yapılabilmeli- dağıtılmalı.

siyaset ve politika farkı

siyaset, sizi seçenlerin istediğini yapmaktır (ki bu felakettir). politika, yapılması gerekenleri yapmaktır (ki bu olması gerekendir).

neoteknokrasi

sosyalizmden alınan derslerle özgürlükçü hale getirilmiş siyasallaştırılmamış bilimsel ve yenilikçi politikalar üretmek amacıyla kurguladığım yönetim anlayışını belirten kavram. (bkz: siyaset ve politika farkı)

teknokrasi

özellikle sosyalizmin yıkılması teknokrasi fikrinin uygulanabilirliğine de çok zarar vermiştir. ki teknokrasi üzerine yapılan akademik çalışmaların hatta popüler düzeyde yazılan yazıların ya da vb. diğer tür kaynakların da çok az olduğunu görüyoruz. insanların birçoğu artık bu kavramı bilmiyor. kavramın - sosyalizmden alınan dersler doğrultusunda - güncellenmesi gerekmektedir. (bkz: neoteknokrasi)

moğolistan

Geçen dünya haritasına bir göz gezdiriyordum. Moğolistan dikkatimi çekti. Dünya'nın en büyük imparatorluğunu kuran bu insanlar şimdi neredeyse hiçbir stratejik önemi olmayan bu küçük yerde hapsolmuştu.

Biraz daha araştırdım ve halkının sefil bir durumda olduğunu öğrendim. Moğol imparatorluğu'nun en büyük başarısı ordusunun ve halkının birçok koşula hızla adapte olabilmesiydi. Ama halk (geçmiş komunizminde etkisiyle) hâlâ küresel düzene adapte olamamış.

Yozlaşmış bir devlet yozlaşmış bir toplum ve yozlaşmış bir kültür.

Halbuki potansiyellerinin farkında değiller:

1- Genç nüfusları oldukça az ki bu da merkezi eğitimin kaotik problem/ler yaratmayacağının en önemli göstergesi.

2- Ateist nüfus oranı oldukça fazla ve ayrıca radikalizmin olmaması ki bu da bilimsel ve yenilikçi eğitimin çok rahat bir şekilde uygulanacağının en önemli göstergesi.

3- Coğrafya kaderdir. Evet ama günümüzde degil. Küresel bir ekiple güçlü bir serbest piyasa ekonomisine geçilirse coğrafyaya bağlı kalınmayan alanlara yönelik - finans ve bilgi teknolojisi tabanlı - günümüzün küresel devlerinden biri haline geleceğini düşünüyorum.

4- Siyasi sistemin (illiberal demokrasinin) neredeyse çöktüğü bu ülkede yerine gelecek sistemin ise teknokrasi (neo-teknokrasi) olması gerekir.

5- Neo-teknokratik bir yönetim + özgürlükçü (ekonomik ve sosyal) politikalar + bilimsel ve yenilikçi eğitim + finans ve teknoloji tabanlı bir ekonomi = Bölgesel Güç Moğolistan

6- Güçlü ekonomisi ve güçlü yonetim anlayisiyla ve zamanla gerçekleşecek toplumsal dönüşümle de (gelenekçilikten yenilikçiliğe) birlikte çevresindeki ve dünya genelinde kuracağı doğru müttefikliklerle de (özellikle stratejik konumdaki 3. dünya ülkelerinin barışı ve kalkınması) bir küresel güç merkezi haline gelebilir.

7- insanların (özellikle de özgürlükçü ülkelerde) sosyal demokrasinin ve illiberalizmin yükselisiyle devletlerin kıskacına girdikleri bir dönemde batılı dunya halklari icin de adeta solunum cihazı görevi görecektir. Ve küresel bir imparatorluk haline gelecektir.

Güçlü bir Moğolistan istenir mi peki?

----istenip istenilmediği sorulmazsa sorun olmayacaktır.----