bugün

türk schubert'i..
31 yıllık kısa ömrüne binin üzerinde beste sığdırmış müzik dehası. Ancak bunların 200 kadarı günümüze ulaşmıştır. Hacı arif beyden sonra en önemli şarkı bestekarımızdır. Zaten onun talebesi olan üstad Hacı arif bey üslûbunun bir devamı gibi aşk, sevgi, hasret, hicran kokan besteler yaratmıştır. Uşşak makamında daha çok eser bestelemiştir.
"Hicran oku sinem deler
olmaktadır halim beter
bu iftirak artik yeter
olmaktadir halim beter"
koskoca sözlükte hakkında sadece 'iki adet entry' girilmiş müzikal deha.

1860 yılında, fatih'de doğar şevki bey. kısa, fakat müzikle dolu bir hayat yaşar. 1891 yılında, gözlerini sonsuza dek yumduğunda, ardında bugün bile hatırlanacak onlarca eser, beste bırakır.

yaptığı bestelerin bir çoğu günümüze ulaşmamış der tarihçiler. bilinen eserleri ise, türk sanat müziği ile uzaktan yakından ilgilenen herkesin dilindedir.

hicran oku sinem deler, dil yaresini andıracak, hastasın zannım, nedendir bu dil-i zârın figânı, duçar-ı hicri yâr olalı, nedir bu haletin, küşade talim gibi harika ötesi bestelerini, klasik türk müziği ile ilgilenip de bilmeyen yoktur.

türk musikisinin unutulmaz bestecileri 6 albümü ise, tamamen kendisine ithaf edilmiştir. Yukarıda bahsettiğim pek güzel eserlerin, pek güzel yorumları albümde mevcut.

En sevdiğim eseri ise; güftesi mehmed sadi bey'e ait olan, rast makâmı, curcuna usulündeki, 'nedendir bu dil-i zârın figanı' adlı şarkıdır.

--spoiler--
Nedendir bu dil-i zârın figanı
Hayâl eyler gönül geçmiş zamanı
Geçen demler değer misli cihânı
Hayâl eyler gönül geçmiş zamanı
--spoiler--

şurada
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar