Gerekenler aşağıda siralanmıştır;

bir kaç dakikanızı ayırıp okursanız sevinirim. bu saydığım maddelerden illaki birkaçını veya tamamını okuyunca gerçekten de bana hak vereceksiniz.

1-kollektif kapitalizm sistemiyle işciden maksimum verimi almak.(her işciye şirketin hisse senedinden bir miktar vermek ve şirket kazandıkça işçinin de kazanacağı ortak kara dayalı işcinin verimini artıran bu sayede işverenin de karını artıran bir sistemdir.)

2-kendi kendine yetebilen dışa bağımlılığı sıfıra yakın bir devlet ekonomisi oluşturmak.(çıkabilecek herhangi bir olumsuzluk durumunda ülkelerin ambargo koyma tehdidi veya savaş durumunda çaresiz kalmamak amaçlı)

3-tarımı desteklemek ve markalaştırmak. çiftciye ucuz tohum vermek. hayvan yetiştiriciliğini için de besiciye destek vermek. tarım bölgelerini alanlara bölerek her alana bir ziraat mühendisi atamak ve ziraat mühendislerinin çiftcilere seminer verebileceği ortamı oluşturarak çiftcinin bilgi ve teknik eksikliğini gidermek. üretimden maksimum verim almak.

4-öğrenimde sistemden çok müfredatı değiştirmek ve hafifletmek. bunun yanında ders kitaplarının içeriğinin geliştirilmesi ve öğrencilere kaliteli(matbaa kalitesi değil içerik açısından) ders kitaplarının dağıtımı

5-şüphesiz bir nesli eğiten öğretmenlerimizdir. öğretmenlerimizi donanımlı ve nitelikli yetiştirmek. bankamatik öğretmenliği yerine kalifiye öğretmen, sağlıkçı, devlet memuru yetiştirmek.

6-yurt genelinde psikolojik danışmanlık hizmetlerini yaygınlaştırmak ve bu hizmeti halka ücretsiz sunmak.(özellikle çalışan gruba)

7-ülkeye ucuz ve kalitesiz çin malı ürünlerin girişini kısıtlamak ve engellemek. bu malların yerine raflara kendi ürünlerimizi yerleştirmek ve aynı zamanda üretimde kaliteyi artırmak.

8-afrika'yı türkiye'nin açık pazarı haline getirmek. türk malllarını o bölgedeki ucuz işgücü sayesinde daha ucuza ürettirip daha yüksek kar marjıyla satmak ve üretilen markaların dünya markalarına kıyasla daha ucuz ve kaliteli olmasını sağlamak. türkiye'den yabancı markaların kalitesini aratmayacak yeni ve kaliteli markalar çıkarmak.

9-savunma sanayine önem vermek ancak bunu yaparken tamamen gizli yürütülen projelerle gerçekleştirmek.(dış mihrakların olası manipulasyonlarını engellemek amacıyla)

10-devlet kurumlarında ve özellikle siyasi kurumlarda rüşvet, yolsuzluk, adam kayırma gibi olayların üzerine gitmek ve bu konuda sert bir tutum sergilemek.

11-ülkenin güney sınırını daha güvenli ve seçici geçirgen hale getirmek. ülkeye kaçak giriş ve çıkışların önlemini almak.

12-eğitimde uzun yılları hedef alan bir planlamaya gitmek. geleceğe göre plan hazırlamak ve diplomalı işsizlik sorununa son vermek. bölümlerde gerekenden fazla mezun vermemek. gereken kadar mezun yetiştirmek.(türkiye'de bir çok bölüm boş kalıyor)

13-bilişim sektörüne önem vermek ve bu konuda geri kalmışlığımızı kabul ederek diğer ülkelerin seviyesine yaklaşmaya hatta bu konuda onlarında ötesinde olmaya önem göstermek. en basitinden evinde sabah akşam bilgisayarlarıyla meşgul olan fazla haşır neşir olan çocuklarımız var. bu çocuklara hazır oyunları satın alıp oynamak yerine kendi oyunlarını yapmaları ve kendilerinin bişeyler üretecek kadar geliştirilmiş bir yazılım bilgisine sahip olmalarını sağlamak. çocukluktan başlayarak küçük yaşta okullarda yazılım dili dersi koymak ve yazılımcığı geliştirmek çünkü bu sektör geleceğin sektörü. kısaca türkiye'de yazılımcılığın temellerini atmak.

14-ülkede laikliği destekleyici uygulamalar getirmek. düşünce özgürlüğüne önem vermek.

15-orta sınıfı desteklemek. zengin fakir arasındaki uçurumu kapatarak toplumun refah seviyesini artırmak.

16-ülkede ulaşımı daha ucuz hale getirmek.(bunda en etkili yol demiryollarına önem vermektir).

17-türkiye'nin yurtdışındaki kötü imajının tersine propaganda yapmak ve gelen turistlere güvenlik hizmeti sağlamak. türkiye'nin kültürel değerlerini ön plana çıkarmak ve bu sayede turizmi geliştirmek.

18-türkiye'de şehirciliği geliştirmek. birbirine sıkışık sıkışık binalar yapmak yerine geniş bir alana yayılmış ve birbirleriyle ahenk, uyum içerisinde binalar inşa etmek. her sokakta arabalar için ayrılmış park yeri, yayaların güvenliği ve rahatı için geniş kaldırımlar ve geniş caddeler yapmak. trafiği de bu yolla rahatlatmak.

19-doğu sorunu için halkları kaynaştırıcı politikalar getirmek. doğu halkını çocuk yapma ve sağlıklı aile kurma konusunda bilinçlendirmek.3 çocuktan fazlası için kısıtlayıcı tedbirler getirmek. çok cocuk yapmak yerine vatana millete faydalı iyi yetişmiş bilgili kültürlü ve başarılı bireyler yetiştirmek.

20-pkk için bölgede otorite sağlayıcı devamlı bir güç bulundurmak. dağlarda sürekli devriye gezen timler oluşturmak ve pkk'yı ülkeden çıkarmak. geri dönüşleri için önceden dediğim hini güney sınırındaki giriş çıkışları sert bir şekilde kontrol etmek. bölgede asker ve polis varlığını artırmak.

dostlarım elimden geldiğince anlaşılır ve resmi bir dil kullandım.
Hoşgörüyle, özgürlükle olabilir. Farklı olanı ötekileştirmeyerek, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin, özgürce düşüncelerini ifade edebilmesini ve yaşamasını sağlayarak. Tanımadığın insana bile gülümseyerek selam vererek. Sokakları da evlerimizin bir parçası gibi görüp temiz tutarak. Bilimı ve sanatı el üstünde tutarak gerçeleşebilecek olay.

Bunların hepsi içinse tek gerekli olan eğitim. insanlık eğitimi.
Umudumu her geçen gün azaltan beklenti. Sanırım birkaç nesil daha atması gerekiyor. Yeni neslin de iyi yetişmesi halinde gerçekleşir.

Madde madde aydınlanma yolunda yapılması gerekenler.

Adalet
Eğitim
Yerli ve milli üretim.
Teknolojiye yatırım.
Adil paylaşım.
Sosyal yatırımlar.
Popülizmden uzak durmak.
Kültür ve sanata değer vermek.
Doğayı korumak.

Hepsinden önemlisi eğitim iyileştirilmesi halinde hepsi olacaktır.
bunun için önce güzel bi eğitimin olması ve eğitim bilim konularında sınır konulmaması gerek.