bugün

sınavda tamamen okunulan(okunulacak) bölümle alakasız sorularla muhatap oluyorsun. anlamıyorum bu öss başarısının toplumda bir etiket, bir ayırıcı özellik olmasını. başarısız olan salak, başarılı olan über zeki diye bir durum yok. şimdi olayı kişiye indirgeyecek düşünceler olabilir. ben de zamanında, kendi adıma başarılı olduğumu düşünüyorum ama konu o değil. yani kendim değil. haa belki öss de başarılı olanlar daha mantıklı bir platformda da başarılı olabilir ona da sözüm yok ama ezber sınavı ve maalesef herkesin aile de dahil tek derdi olmuş. tek kendini ispat çapası olmuş. başarılı olanların da tek övündüğü şey. anneler babalar da buna dahil.
vahşi doğadan daha acımasız bi sistemde pek normal olan gerçek.
ezelden beri süregelen gerçektir. zeka kitleden kitleye göre değişim göstermeyeceği için istedikleri kesimi istedikleri yerlere yerleştirme şansları da ortadan kalkmış olur. bunun yerine sınav soru tarzlarını belirleyip bu sorulara yoğunlaştırarak çalışma yöntemi benimsenmiştir.
elbette zekayı ölçmez ama sınava girip de hiçbir şey yapmayanlarda bir problem olduğunu düşünmemek de elde değil. 4 sene lise hayatın boyunca hiç mi bir şey öğrenmedin? mesela kullandığın dilin bir tane bile mi özelliğini bilmiyorsun da sıfır çekiyorsun? tamam, "fuck the system!" mantığıyla hareket etmiş olabilirsin ama sen böyle hareket ettin ama ya diğer sıfır çekenler?
_____________________________

ama bir de genel olarak şu var; herkesin psikolojik, sosoyolojik ve fizyolojik yapısı aynı değildir. kimisi süreli şeylerde yeteneğini konuştururken, kimileri için "bir süre aralığı"nın olması bile nutkunun tutulmasına neden olabilir. bu yüzden herkes için adaletli olabilecek bir sistem getirilse daha iyi olacak ama ütopik bir şey istiyoruz sanırım.
sınavlar zaten zekayı değil bilgiyi ölçmek amacıyla düzenlenir. Çalışanla çalışmayan bir olur mu hiç? (Tabii zamanı biraz daha fazla verseler fena olmaz *