bugün

Aynı zamanda şansını zorlayan babadır. Genellikle o çocuk ya temelleri belli olmayan koyu bir dindarlığa kapılır ya da zorla geleneğe dine karşı olan bir insan yetiştirilmiş olur. Özellikle de hala sopayla kuran kursuna, namaza çocuk gönderen insanlar var. gerçekten ellerindeki aile reisliğini en acınılası şekilde kullanıyorlar nerden baksanız zararı olan bir yöntemle bir köle ya da kültürel vandalist yetiştirmek arasında yazı tura atıyorlar yazık.

Edit: böyle insanlar kaldı mı diyorsunuz dünya sadece yüksek binalardan ve geniş caddelerden ibaret değil efendim. Kırsal kesim gerçekleri diye bir şey var. Ve ben size çevremde gördüklerimi söyliyeyim; bu çocukların köyde kalanı bilinçsiz koyu dindar (ama namaz kılmayan cinsten) üniversite okuyanı ise dinden tamamen uzaklaşmış bir daha köye adım atmayan tipler oluyor.
Bu bence derin bir konudur babadan ziyade toplum kültür konuları incelenmelidir.
Cocugu ibadetten sogutur.
zorlama ile yapılan ibadetin yarar değil zarar getirdiğini bilmeyen babadır ama adamında kendine göre haklı sebepleri ve endişeleri vardır. Yine de ibadet içten gelerek yapılmalı. Öyle ki Yaradana olan sevgi insanı zaten ona ibadet etmeye şükür etmeye çağırır. Bu yüzden ibadete zorlamak yerine kişinin içindeki Yaradan sevgisini ortaya çıkarmak, maneviyatını yükseltmek çok daha güzel ve doğrudur.
aynı zamanda sorulduğunda "dinde zorlama yoktur" diyecek olan babadır. (bkz: yobaz)
çocuk zorlanmamalı, çocuğa iyi örnek olunmalıdır.
sizi namaz kılarken gören çocuk takdir edilme duygusuyla kendi de namaz kılmaya çalışır, kendini sevdirir falan.
bunu 3-6 yaş aralığında yapan çocukları görünce, uhu evladım çok dindar olacak diye de erkenden sevinmeyin, bu sadece takdir edilme, sevilme isteğinden doğar.

ergenlik yaşına girmesine 1-2 yıl kala yine dine karşı tüm çocuklarda bir inanma isteği, allaha bir bağlılık doğabilir. yine bu durumlarda sevinmeyin, çünkü ergenlik başladığı anda derin sorgulamalar da peşinden gelecektir.

yapmış olduğunuz baskılar bu dönemde kendini gösterir işte, o sebeple ne sıkacaksınız ne de tamamen boş bırakacaksınız.
kısaca kendi hayatınızla örnek olacaksınız çocuklarınıza. ve ibadetleri zorlamamak şartıyla tavsiye edeceksiniz.
temel böyle atılacak.
Çocuk ibadete zorlanmamalı ama 7-8 yaşlarından itibaren teşvik edilmelidir. Ne demişler ağaç yaşken eğilir.
kaş yapayım derken göz çıkarmak sözünü doğrulama ihtimali yüksek olan durum..