bugün

karadaki en hızlı canlıdır. çok süper bir tasarıma sahip olup derisi de harikadır. av ondan kaçamaz o isterse bırakır.
Dünyanın en hızlı hayvanı.
hızı saatte 112 km’ye kadar ulaşıyor.
tamamen hız için dizayn edilmiş bir tasarım harikasıdır.
hız için gerekli her şeye sahiptir.
- esnek omurga
- küçük kafatası
- büyük göğüs kafesi (akciğerler ve kalp için gerekli alan demektir bu)
- kalın bir kuyruk ( ani manevraları çok çok rahat bir şekilde yapabilmek için)
- hafif iskelet
- iri burun delikleri (soğutma ve oksijen takviyesi için)
- ön patilerin tınaklarının yarım dışa çıkık olması (yol tutuşu arttırmak için)

bu yaratığı görüp doğanın gücüne hayran olmamak imkansızdır.

azami hızı 127 km olarak ölçülmüştür. 0'dan 100'e 3.4 saniyede çıkmaktadır. koşusu esnasında bir sıçrayışı 7 metreden fazladır.
kaynak national geographic (büyük kedi saldırıları)
avladığı şey dünyanın en hızlı ikinci hayvandır genelde.en çalışkan en çok avlanan avcıdır.ama ne yazık ki avına leopar,aslan,sırtlan çöker paso.avladıklarının ev fazla bir %20 sini yeme şansı olur.
o kadar hızlı bir hayvan olmasına rağmen, koşu yaptığı sırada 17. saniye de durmak zorundadır. aksi halde beyninden kurşun yemiş gibi havada can verir. nedeni ise koşu sırasındaki ısıdan kaynaklanır. yani 17.5 saniyede beyin error verir.
üç milyar yıldır evrimsel süreçte gücü bir kenara bırakıp sadece hız istemiş hayvandır. burnundan kuyruğunun ucuna kadar tüm her şeyi hız için oluşmuştur. kafası diğer kuzenlerine göre hafiftir ve küçüktür. aerodinamik için oluşmuş bu kafa yapısı koşarken fazla hava direncine maruz kalmamasını sağlar. burun delikleri ise büyüktür çünkü öylesine bir koşu yaparken inanılmaz bir oksijen ihtiyacı duyar. bu bağlamda, kalbi ve akciğerleri çok büyüktür. tüm vücudu bu anlamda bir şaheserdir. çita dünyadaki en hızlı kara hayvanıdır. ama onu asıl en iyi yapan şey hızlanmasıdır. üç saniyeden daha az biçimde 100 km/s hıza, 3.5 saniye gibi bir sürede maksimum hızı olan 120 km/s ulaşır ki, bu gerçekten bir biyolojik varlık için inanılmaz bir şeydir. çita diğer kuzenlerinden ayrı olarak, koşarken her seferde tek bir ayağı yere değer. yani koşarken, ayakları yerden daha çok havada vakit geçirir ki, bu da ayrı bir inanılmaz şeydir. insanlar hızlı koşmak için kaslı bacaklara ihtiyaç duyarlar çünkü ne kadar güçlü ayaklarınız varsa yere o kadar sert vurursunuz. fakat çita böyle değildir. bacakları çok incedir, kırılgandır. çitanın hızındaki en önemli unsur esneyebilen omurgasıdır. bu da çitanın koşarken 6-7 metre gibi inanılmaz bir şekilde ileri doğru atlayarak koşmasına yardımcı olur. vücuduna göre kuyruğu ağırdır. bu da koşarken hızlı yön değiştirmesi için işine yarar. bununla birlikte, her zaman açık olan tırnakları sayesinde yere tam basma gücü sağlar ve özel omurgası sayesinde yüksek hızlarda çok keskin dönüşler yapmasına yardımcı olur. tabi evrimsel süreçte her şeyde mükemmel olamazsınız. çita hız konusunda dünyadaki en adapte olmuş hayvandır; fakat bunun da bir bedeli vardır. asla kavgalara karışmaz ya da bölgesel bir rekabete karışamaz. velhasıl, şu gezegende hayran olduğum tek hayvandır. çünkü yapabileceği tek şey koşmak ve onu da mükemmel bir biçimde yapıyor.

düzenleme : imlâ
vücut yapısı ve bazı organları dünyanın en hızlı koşucusu olması için şekillenmiş olan muazzam kedilerdir. dünyanın en hızlı koşan memelisi unvanına sahip olan çitalar , güney ve doğu afrika'da yaşıyor. sıfırdan 108km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilen ve saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen çitalar , aslanlar gibi sürü halinde avlanmak yerine yüksek hız avantajlarını kullanarak tek başlarına avlanıyorlar.

bir çita bu hızda 460 metreden fazla koştuğunda vücut ısısı 46 derecenin üzerine çıkıyor ve bu da beynine zarar veriyor. bu yüzden genelde bir dakikadan daha fazla koşmayı tercih etmiyorlar.
çita , bu hızı vücut yapısına borçlu. ufak kafası , zayıf vücudu ve cılız bacakları sayesinde koşarken rüzgar direncine yenik düşmüyor. ayrıca göğüs kafesleri basık olduğundan , koşma esnasında harekete geçen kaslar , işlerini hiç zorlanmadan yapabiliyor. tabi büyük bir kalp ve dev boyutlarda ciğerlere sahip olduklarını unutmamak gerek. dolayısıyla vücutlarında dolaşan kan da oksijen açısından oldukça zengin. dev akciğerlerse karbondioksitin oksijenle değiştirilmesi sürecini hızlandırıyor. tüm bunlar bir araya gelince son derece hızlı koşabilen çevik bir atlet olmaması için hiçbir sebep yok.
zabaykalskiy krayının başkenti.
national geographic' in unutulmaz serisi build for the kill' den öğrendiğim kadarı ile kalpleri insan kalbinin 1/3' ü kadarmış ve belgesellerde gördüğümüz o havalı kovalamaca sahnelerinde, her 6 ataktan sadece bir tanesi mutlu sonla bitiyormuş...
görsel
Mesele sadece koşmak değil yiğen...
görsel
Yavruları çok sevimli olan kedicik.
çitaların bariz çoğunluğu açlıktan ölür.
kısa mesafe kosucusu sürat sampiyonu kedidir ama o hız kısacık bir zamanda görünür. ayrıca kemikleri cok narindir saldırdıgı hayvan tarafından saglam bir darbeyle rahatlıkla kırılır ve ölümüne neden olur.
görsel
dişileri yavrularını yaklaşık bir yıl boyunca besleyip eğiten hayvanlar.
görsel
görsel
görsel
hızlı hayvandır ama çabuk da yorulur. 30-40 saniyede avını yakaladıysa yakaladı yoksa yaprağı kendi yer.
Rusya'ya bağlı Sibirya bölgesinde bir Çita Oblastı'nın idarî merkezi.
sayıları 7500 tanedir.
Çok sevimli bir hayvan.tanidigim bjri 2 ay çıta beslemisti.