bugün

DAIŞ çetelerinin saldırıları sonucu Suruç’a göç etmek zorunda kalıp çadır kentlere yerleşen Kobanêli kadınlar, kentlerindeki demokratik yaşam modelini çadır kentlere de taşıdı. Kadınlar kurdukları kadın meclisi ise çadır kentlerde asayişten sağlığa, eğitimden dağıtıma yaşamın her alanını örgütlüyor.

Kobanê’ye DAIŞ çetelerinin saldırılarının ardından Suruç’a göç ederek çadır kentlere yerleşen Kobanêli kadınlar, çadır kentlere de Rojava’daki demokratik özgür yaşam modelini taşıdı. Kantondaki demokratik yapıyı çadırlara taşıyan kadınlar, 49 kadından oluşan kadın meclisleri ile yaşamın her noktasında örgütlenmeye çalışıyor. Asayişten eğitime, sağlıktan gelen yardımların dağıtımına kadar görev alan kadınlar, çadırlarda komünal yaşamı örgütlüyor. Dağıtımdan ve genel idareden sorumlu Newroz Kobanê, yardımların adaletli dağıtımı için 23 kadını görevlendirdiklerini ve çadırları bölgelere ayırdıklarını söyleyedi.

YPG/YPJ şehitleri çadır kentlerde yaşatılıyor Şehit Viyan, Şehit Dilovan, Şehit Xebat, Şehit Murat, Şehit Şilan olarak 5 bölgeye ayırdıklarını kaydeden Newroz Kobanê, her bölgeden kadın meclisine üyeler belirlediklerini ve kadın meclisi üyelerinin çadır kentlerdeki temizlik, dağıtım gibi temel faaliyetler noktasında görev verdiklerini söyledi. Kobanê, her bölgede günde 3 kez dağıtım yaptıklarını dile getirerek yemek dışında da temizlik malzemeleri, ilaç ve çocuklarını ihtiyaçlarını üyelerine dağıttıklarını söyledi. Kış koşullarının gelmesi ile birlikte çadır kentlerde yaşamın da zorlaştığının altını çizen Kobanê, özellikle ısıtıcı, battaniye, yorgan ve kışlık giysi ihtiyaçlarının olduğuna dikkat çekti.

Kürtçe eğitime çadır kentlerden yoğun talep

Kürtçe eğitimden sorumlu Medya Amar, çadırlarda küçük bir okul açtıklarına dikkat çekerek şimdilik 6 kadın üyenin öğretmenlik yaptığını bu sayının önümüzdeki günlerde artacağını dile getirdi. 3 yaş ile 10 yaş aralığındaki çocuklara eğitim verdiklerini ifade eden Amar, günü saatlere bölerek eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Amar, sadece çocukların Kürtçe eğitim görmek istemediğini çadırlarda yaşayan kadınların, gençlerin ve erkeklerin de Kürtçe eğitim görmek istediğini sözlerine ekleyen Amar, şu anda önceliklerinin kadın eğitimi olacağını belirterek kadınların kendi tarihini tanımalarını ve savaş ortamından uzak kalmadan gündelik hayatın bir parçası olmalarını sağlamak için çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Hastalıklar gözle görülür bir şekilde attı

Sağlıktan sorumlu Narin Ali ise, kışın gelmesi ile birlikte hastalıkların gözle görülür bir şekilde arttığını kaydederek çadırlarda özellikle çocuk doktoru olması gerektiğine değindi. Her gün çadırları gezerek sağlık taramaları yaptıklarına işaret eden Ali, hasta olanları doktorlara yönlendirdiklerini ifade etti. Asayişten sorumlu Medine Lalo da, sabah 05.00’de kalktıklarını, çıkacak her soruna çözüm bulmaya ve çözüm olmaya çalıştıklarını dile getirerek çadırlarda aralarında anlaşmazlık çıkanları yan yana getirdiklerini ve sorunları çözmeye dönük yapıcı davranışlar sergilediklerini vurguladı.

kaynak: http://www.hawarnews.com/...id=36:kadin&Itemid=57