bugün

Yıldızlar, tayfları ve sıcaklıkları ile sınıflandırılır. Yedi ana yıldız tipi bulunur.

n Bu yıldızlar,sıcaklık düzeyleri azalacak şekilde şöyle sıralanır:

n O,B,A,F,G,K ve M dir.

n O ve B yıldızları nadir yıldızlar olup çok parlaktırlar. M yıldızları yaygın ama sönüktür.

n Ve her biri kendi içerisinde de 0 ile 9 dan alt sınıfa ayrılır.





Hertzsprung-Russell Diyagramı, yıldızların(yüzey sıcaklıklarının yayılım çizgileri) renklerinin ve parlaklıkları(esas parlaklıkları veya mutlak büyüklükleri) işaretlenmiş bir grafiktir.



Üzerinde, Astronomlar tarafından, yıldızların renk, sıcaklık, mutlak parlaklık, yayılım çizgileri ve evrim aşamaları işaretlenmiştir.






…Yandaki diyagram 3 farklı yıldız çeşidini gösterir:



n Çoğu yıldızlar, Güneş dahil, hidrojen i helyum a nükleer füzyonla dönüştürerek yakarlar. Bu yıldızlar parlak ve çok sıcaktır.



n Yıldızlar da ölürler, dev ve süperdevler gibi. (Anakolun yukarısındadırlar.) Bu yıldızlar mevcut hidrojenlerini tüketirler ve çok yaşlıdırlar. Dış tabakaları büyürken çekirdekleri küçülür ve bu yıldızlar en sonunda patlarlar. Kütlelerine bağlı olarak gezegenimsi nebula, süpernova, beyaz cüce, nötron yıldızı veya karadelik oluşur.





n Daha küçük yıldızlar( kendi Güneşimiz gibi) en sonunda sönük beyaz cüce olurlar. (Sıcak,beyaz,sönük yıldızlar). Bunlar Anakol’un altındadırlar. Bu parlak sıcak yıldızlar nükleer yakıtlarını tüketip en sonunda soğuk, karanlık siyah cüce olurlar.

http://topluluk.comu.edu....N%20SINIFLANDIRILMASI.htm