bugün

kısmen katıldığım yazar görüşüdür. demokrasi çoğunluğun azınlığa tahakkümü olarak algılanmaması gereken, mümkünse % 100'ü kucaklaması beklenen bir olgudur. ancak dünya üzerinde hiç bir görüş, hiç bir ideoloji, hiç bir siyasi irade, hiç bir kanun veya kural yoktur ki %100'ü memnun etsin herkesten onay alsın. mümkünse yaklaşmak ya da büyük çoğunluğa hitap etmek gerekir.

katılmadığım kısım ise şudur. bu referandumda gerek % 58 lik evet oyu verenler ve gerekse % 42 lik hayır oyu verenlerin büyük çoğunluğu oylamayı paket içeriğine göre değil, tuttuğu siyasi partiye göre yapmışlardır. bir de bunun öncesi var elbette. çoğunluğun memnun edeceği bir içerik için taslak metin üzerinde görüşülürken muhalefet partilerine gerekli davetler gönderilmiş ancak icabet edilmemiştir. gerekçesi ise komiktir. " bir sonraki döneme bırakalım." yahu daha 2.5 yıl geçmiş seçimlerin üzerinden. aynı mantıkla cumhurbaşkanlığı seçimlerine taş kondu. 3 yıllığı 4 yıllığı yok ki bu işin. hükümet hükümettir. meclis meclistir. yasal süresi dolmadığı müddetçe her türlü yasayı çıkartır. her türlü tasarrufu yapar. halk 5 yıllığına seçmiş o meclisi. kanunlar bunu gerektiriyor.

bir diğer yandan ise yapılan muhalefet son derece sığ yapılmıştır. her şeye hayırcı bir yaklaşım yerine "bak arkadaş. sen bunu böyle demişsin ama ben böyle düşünüyorum." şeklinde alternatif sunulmamıştır. 1982 anayasasına hayır. e değişiklik yapalım. hayır. kökten dğeiştirelim. hayır. siz teklif edin. ona da hayır.

samimi değil.

öte yandan demokrasi her bir bireyin eşit kabul edildiği, her oyun eşit kabul edildiği, çoğunlukçu, katılımcı seçimlerle halkın dediğinin yapılmasıdır. sözlük tanımına en son baktığımda karşıma çıkan mana buydu en azından. ötesi zaten demokrasi dğeil otokrasi olur. elitizm olur. "halk düşünmesin zaten aptal ve eğitimsiz. ben onlar adına da düşünürümcülük" olur.

cumhuriyetin tanımı ise halkın kendi yöneticilerini seçmesidir. demokrasi bunun temelidir. genel seçimlerde sonucu beğenmeyenin kendisine cumhuriyetçi demesi ile bu referandumun sonucunu beğenmeyenin kendisine demokratım demesi aynı derecede samimiyetsizlik ve ironi içerir.
devlet faşizmine rağmen bu rakam yakalanabilmiştir, şükürdür.
2011 seçimlerinde kapanması kuvvetle muhtemel açıktır.
keşke en azından iki parti arasında bir uzlaşı olsaydı da sonrasında halkoylamasına gidilseydi. kesinlikle katıldığım önermedir ayrıca.

not: tabi ki evet çıktığı için demiyorum.
kömürle doldurulamayacak açıktır. ruhunu kaybetmemiştir.
(bkz: oranlarla türkiye)

züdüt : bu kadar nötr ifadeyi eksileyen bünyeye en samimi beddualarımı sunuyorum.
katılımın %77 olduğu ,doğudaki vatandaşların korkudan ,tehditlerden sandık başına gidemediği,sırf sağ parti anayasayı değiştiriyor ülkeye şeriat getirecek korkusunun topluma yayıldığı,anayasa değişiklğinden başka herşeyin konuşulduğu ,ölen insanların bile pusulalarının bulunduğu,seçimlere şaibe karışmış olma ihtimalinin olduğu bir referandumda demokrasi ne kadar varsa işte o kadar demokratik bir anayasamız var ;evet,hayır ve boykotçular arasında anayasadan anlamayan ,hsyk'nın açılımını bilmeyen çok fazla insan olduğunu siyasetçiler de biliyor ,böyle başa böyle tarak.hayırlı olsun .