bir örnek üzerinden yasalar neden önemlidir?;

bir baba 16 yaşındaki oğluna araba aldı. sonra o çocuk gece vakti bir marketten içki aldı. alkollü bir şekilde arabasıyla giderken kaza yaptı. çocuk bir ambulansa çarptı. ambulanstaki kimseye bir şey olmadı. ancak ambulans gideceği yere gidemediği için acil ambulans bekleyen hasta öldü.

bu durumda o çocuk ehliyetsiz araba kullanmaktan basit bir ceza alacak sadece. para cezasıyla bile yırtabilir. halbuki o ambulans bekleyen hasta onun yüzünden öldü.

annesi babası o çocuğa araba aldıkları için baş suçlu. gece vakti yasak olduğu halde içki satan marketçi baş suçlu. bu iki taraf yasalara uysaydı hem çocuk kimsenin ölümüne sebep olmayacak, hemde o hasta ölmeyecekti.

yasalara uymak o yüzden çok önemli. kelebek etkisi yarattığının farkında değiliz. nolacak canım 2 bira satıyorsam üç kuruş para kazanıyorum diye düşünmeyeceksin. o yasayı koyanın bir amacı var. beğenmiyorsan da uyacaksın.

yoksa ileride bir gün yasalara uymayan biri tarafından kaza geçirmesi sonucu çağırdığı ambulansın yetişemediği için ölen kişi sen olabilirsin veya senin bir yakının olabilir...

yasalar insanları korumak için var. ama yeterli değil. bu durumda olması gereken o çocuğa araba alan babaya ve gece içki satan marketçiye ağır cezalar vermek. bunu gören diğer babalar ve diğer marketçiler aynı cezayı almamak için yasalara uymak zorunda kalacaklardır.
Yasaların önemi kesinlikle kelebek etkisini kesmelerinden ötürü değildir. Yukarıdaki örnekte illiyet bağının kesilmesiyle ilgili bir durum vardır. Ceza hukukunda illiyet bağı kesilirse kişi fiilinden dolayı cezalandırılmaz. Uygun illiyet bağı teorisine göre hayatın olağan akışında beklenmeyecek sonuçlardan sorumlu tutulmazsınız.

Yasalar alköllü araba kullanmanın serbest olduğunu da söyleyebilir bu nedenle kelebek etkisini kesmek gibi metafizik bi amacı gerçekleştirmek için konulmazlar.

Yasalar kural olarak ya siyasal iktidarın baskı aracıdır yahut eski durumu ikame etmek, tazmin yükümlülüklerini belirlemek amacıyla konulmuş kişiler arası düzenlemelerden ibarettir.
Yasalar toplum,birey ve hayan cinsinden yaşayanların, din,dil,ırk ve mezhep gözetmeksizin belli kurallar çerçevesinde kişisel hak ve özgürlüklerinin korunması için vardır.