bugün

* *
WinPE (Windows Preinstallation Environment) ise WAIK kurulumundan sonro WAIK kullanılarak oluşturulan. Sistemi CD'den Boot etmeye yarayan
bootable bir ortamdır. WinPE (Windows Preinstallation Environment) taşınabilir bir ortamda ( CD, DVD, Flash disk ) çalıştığında, bilgisayarı WinPE ile açıp işletim sisteminin klonu alabilen ve alınan klonu yükleyebilen harddisklere bölümler oluştura bilen bir komut ekranıdır. örnek resim allta.

Windows Automated Installation Kit ( WAIK )'i kullanarak Command Prompt'a giriyoruz. ve WinPE (Windows Preinstallation Environment)
ISO dosyası oluşturuyoruz.

copype x86 c:\winpe
Bu komut winpe dosyalarımızı CD'den alır ve C:\winpe klasörüne kopyalar. Bu komut 32 bit Winpe dosyalarının tamamını C:\Winpe klasörüne kopyalar. Bu klasörün önceden var olmaması gerekir. 64 bitlik bir WinPE Cdsi oluşturacaksanız, x86 yerine ia64 yada amd64 yazmanız gerekir
--winpe ETFSBoot.com, WinPE bootstrap loader, ve winpe.wim, a Windows image dosyası bütün temel WinPE uygulamaları bu alan altındadır..
--winpe\ISO WinPE ISO dosyası bu kısıma oluşturulur ve biz buradan oluşturulan bu iso dosyasını CD veya flash disk'e yazdırırız.
--winpe\mount bu klasör boş gelir bu kısımda winpe.wim dosyaları oluşturulur
imagex /mountrw c:\winpe\winpe.wim 1 c:\winpe\mount
winpe.wim dosyası mount klasörüne dahil edilir.

peimg /install=*HTA* c:\winpe\mount\windows
HTA dahil ediliyor.

peimg /install=*XML* c:\winpe\mount\windows
XML dahil ediliyor.

Copy C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86\imagex.exe C:\winpe\mount\Windows\System32
imagex.exe system32 içine kopyalanır. eger kod ile kopyalayamazsan elle kopyala

imagex.exe /unmount /commit c:\winpe\mount
imagex.exe mount klasörüne dahil edilir.

copy c:\winpe\winpe.wim c:\winpe\iso\sources\boot.wim /y
Böylelikle image dosyası tamamen hazır duruma gelir.

oscdimg -n -h -bc:\winpe\etfsboot.com c:\winpe\iso c:\winpe\winpe.iso
komutuyla c:\winpe klasöründe winpe.iso adında bir iso dosyası oluşturulur.

ISO dosyamız oluştu bunu CD'ye veya Flash Disk'e yazdırıyoruz. Nero veya Bedava olan [Linkleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye olmak için tıklayınız...] ile yapabiliriz.
Biz Flash disk'e yazdıracağız.

Bunun için çalıştıra
diskpart
Yazıyoruz
Daha sonra diskleri listelemek için altta ki komutu kullanıyoruz.
List disk
Daha sonra iso dosyamızı yükleyeceğimiz disk'i (yani flash disk) seçiyoruz.
select disk 2
Seçmiş olduğumuz disk'i temizliyoruz.
clean
primary bir partition oluşturuyoruz
create partition primary
Oluşturduğumuz partition'ı seçiyoruz
List partition
partitionları listeler
select partition 1
aktif hale getiriyoruz
active
Format atıyoruz
format fs=fat32
bu diske görev atıyoruz.
assign
En son olarak çıkıyoruz diskimiz hazır.
exit

Şimdi sıra geldi hazırlamış olduğumuz winPE iso dosyamızı flash diskimize yazdırmaya.
xcopy c:\winpe\iso\*.* g:\ /e/h/f
Burada ki kodda g harfi flash diskimizin sürücü harfi oluyor sizin sisteminizde bu harf değişebilir E-F- veya başka bir harf olabilir. Dikkat edin.

Açılış flash disk'i artık hazır. sistemimizi flsh disk ile başlatıyoruz ve winpe karşımıza geliyor.

Ama biz şimdi winpe'yi kapatıyoruz ve normal vista mızı açıyoruz tüm istediğimiz uygulamalarımızı sistemimize yükledik (winzip, winrar, ofice, masa üzeri ayarları) bu imajını alacağımız master işletim sistemi bu işletim sistemi sirkette ki tüm bilgisayarlara kurulacağından dolayı şirkette ki tüm PC'lerin ayarları isimleri SID'leri aynı olacak bunu önlemek için System Preparation ( SYSPREP ) çalıştırmamız gerekli.

Çalıştıra şu kodu yazalım
sysprep /oobe /generalize
Bu bize SYSPREP klasörünü açacak buradan SYSPREP çalıştıralım ( Sysprep'e c:\Windows\system32\sysprep yolundan da ulaşabiliriz.)

SYSPREP hakkında teknik bilgiler
System Cleanup Action (Sistem hazırlama aracı) : Sistemin nasıl başlatılacağını belirler. Bu başlık altında iki seçeneğimiz var. Enable system audit mode ve Enter System Out-Of-Box Experience (OOBE)

Enable audit mode (sistem denetleme moduna gir):
Özellikle OEM bilgisayar üreticileri tarafından kullanılabilir bir seçenektir. Audit Mode kullanıldığında, bilgisayar açılırken herhangi bir ekranla karşılaşmaz, normal boot eder gibi makinenizi açarsınız. Audit mode’da, kuruluma ek olarak kendi sürücülerinizi ve uygulamalarınızı entegre edebilirsiniz. Böylece client tarafında kurulum yaparken, işletim sistemini tanımadığı driverları yükleyebilirsiniz.

Enter System Out-Of-Box Experience (OOBE) :OOBE kullandığınızda, image yüklenen bilgisayar açılırken bir Windows Welcome ekranı açılır. Kullanıcı yada teknisyen bilgisayarda, Bölgesel ayarlar, Computer Name, Klavye düzeni, user eklemek gibi bir kaç basit görevi gerçekleştirmekten başka bir şey yapması gerekmez. Özellikle kullanıcı tarafı kişisel özelleştirmeler için uygundur. Bizde burada OOBE seçeneğini kullancağız.

Generalize (Genelleştir): Windows Vista kurulduktan sonra 30 gün içinde aktive edilmelidir. Eğer aktive edilmezse, kullanıcı 30 gün sonunda oturum açamaz. Bu da potansiyel bir iş kayıbı ihtimali doğurur. Aktivasyon sürecini daha esnek bir hale getirmek için Generalize parametresini kullanabilirsiniz. Bu Windows';un Aktivasyon saatini 3 defa resetler. Böylelikle bilgisayar, aktivasyon süresi 90 güne çıkar. Bu süre de bilgisayarı aktive etmek için yeterli bir süre olacaktır. Biz aktivasyon işlemiyle hemen haşır neşir olmayalım diye Generalize parametresinide seçeceğiz.

Application Server Destekler DHCP Server Destekler Network Policy Routing and Remote Access Services Destekler Terminal Services Destekler
Ana Windows image'ı Domaine Dahil ise Desteklenmez. Web Server (Internet Information Services) Destekler
applicationhost.config de Encrypted Credential'ı ( şifrelenmiş kimlik bilgisi )desteklemez.

Tüm server rolleri sysprep'te desteklenmez.Eğer sysprep /generalize komutunu belirli server rollerinin olduğu bir bilgisayarda uygularsanız bu server rolleri imajlama ve dağıtım sonrası çalışmayabilirler.
Sysprep'te desteklenmeyen Server Role'leri için, bu role'leri imaj ve dağıtımdan sonra uygulamak gerekir.

(http://www.sohbetforum.co...ex.php?topic=45415.0;wap2)