bugün

Uçaklarda havalandırma sistemi, (Uçak kabin içi iklimlendirme ve basınçlandırma sistemi) Virüs salgını nedeniyle gündeme gelen konu.

Otobüste bir koltuk boş bırakılırken uçaklarda nasıl dip dibe gidiyoruz saatlerce bir tüpün içinde ?
Biraz açıklamaya çalışayım.
Uçağın büyüklüğüne göre farklı adetlerde kabin içini iklimlendirme ve basınçlandırma santralleri var.
Bu santraller (havalandırma sistemi) taze havayı ve gücünü uçak motorundan alıyor. Dış ortamdan gelen taze hava santrale geliyor ve burada basınçlandırılıyor.
Bu sistemde bir çevrim var ama sürekli %20 oranında taze hava eklenerek hava değişimi sağlanıyor. Ve kabinden gelen hava Çok ince gözenekleri olan filtrelerden geçirilerek temizleniyor. (0,3 ile 1 mikron arası)
Kabin havası saatte yaklaşık 10 değişim yapıyor. Buda 6 dk da bir kabindeki tüm havanın temizlenmesi demek. Her değişimde havanın %20 si taze hava olacağı içinde, 30 dakikada bir kabindeki hava değişmesi demek .
Burada problem uçak şirketlerin yakıt maliyetini düşürmek için Taze hava oranını %10 lara kadar düşürmesi. Ve saatteki hava değişim sayısını 10 dan, 5 lere kadar düşürmesi olasılığı. Buda uçak içi soluduğunuz havanın 12 dk da bir filtreden geçmesi ve havanın tümüyle tazelenmesi döngüsünün 60 dk olması demek. Yine de bir avm yada otobüsten daha güvenli uçak virüs salgını açısından da.

görselde anlaşılmasını kolaylaştıracaktır

görsel
Yukarıdaki bildiler ışığında uçakla seyahatin otobüsten daha güvenli olduğunu düşünmeye başldım. Zira son seyahatimin otobüs şoförü koronaymış ve 14 gün ben de karantinada kaldım o yüzden.
Çok şükür testim negatif çıktı. Geldim ama ger dönmeye korkuyorum şimdi de.
---spoiler---
otobüste bir koltuk boş bırakılırken uçaklarda nasıl dip dibe gidiyoruz saatlerce bir tüpün içinde?
---spoiler---

uluslararası havayolu firmaları lobisinin karayolu ulaşım firmalarından daha güçlü olduğu için. politikacıları daha iyi mamaladığı için.