bugün

Nadir Şah'ın öldürülmesinden hemen sonra Azerbaycan'da birliğin bozulması ve ortaya çıkan yeni hanlıkların çarlık rusyası'nın askeri gücü karşısında direnemeyişleri, üstelik gerileme dönemine girmiş Osmanlı Devleti'nin kendi iç sorunları ile uğraşmaktan çevresiyle ilgilenmeye fırsat bulamayışı, bu hanlıkların birer birer Rusya'ya teslim olmaları sonucunu doğurdu.

iran, Rusya ile yaptığı savaşlarda ard arda yenilince, önce Gülistan Antlaşması'nı(1813) sonra da Türkmençay Antlaşması'nı(1828) imzalamak zorunda kaldı. Türkmençay Antlaşması ile Revan ve Nahçıvan'ın Çarlık Rusyası'nın hâkimiyetine girmesi kabul edilmiş oluyordu. Edirne Antlaşması ile(1829) Osmanlı Devleti'ne de aynen onaylatılmış olan bu antlaşmanın hükümleri, Azerbaycan Türklerini, kuzey ve güney azerbaycan olarak ikiye bölüyordu. o dönemde rusya toprakları içerisinde kalan kuzey azerbaycan, günümüzde bağımsız bir devlet statüsü kazanmış olsa da iran toprakları çerisinde kalan 'güney azerbaycan' için sorun devam etmekte, doğal olarak Türkmençay Antlaşması bugün de güncelliğini korumaktadır.

imzalanan bu antlaşma sonucu ortaya çıkan bir diğer önemli sorun, Rusya'nın, antlaşmaya koydurduğu 15. maddeye dayanarak Revan başta olmak üzere bölgeye, iran'da, Osmanlı Devleti'nde ve kendi topraklarında yaşayan Ermenileri göç ve iskan ettirmesidir. Antlaşma öncesinde bölgede çoğunlukta bulunan azeriler, bu göçler neticesinde nüfus olarak azınlığa düşmüş ve böylece Ermenistan Devleti'nin temelleri atılmıştır.
şu anki suni ermenistanın kurulduğu revan topraklarının irandan rusyaya geçtiği antlaşmadır. saygılar.