bugün

türkiye'de şu anda 156 üniversite bulunuyor. bunlardan 103 tanesi devlet , 56 tanesi de vakıf üniversitesidir. vakıf üniversitelerinin de 22'si istanbul'da , 7'si ankara'da bulunuyor.

45 devlet , 24 vakıf üniversitesi 2000 yılından sonra kurulmuştur.

the-qs Dünya Üniversite Sıralamaları'na göre 2010 yılı için bilkent üniversitesi 112. ve orta doğu teknik üniversitesi de 183. sırada yer alıyor.

kaynaklar :* * *
gelelim bu sayıların yeterliliğine. öncelikle entrynin bundan sonraki kısmının tamamen subjektif olduğunu belirtmek isterim.

henüz üniversite öğrencisi olmamama rağmen bu sayının çok fazla olduğunu düşünüyorum. bu ülkenin fazla üniversiteye değil , nitelikli üniversiteye ihtiyacı var. bunlardan önce mezunların kendi işlerini özgürce ve yeteneklerini sonuna kadar kullanıp bu millete hizmet edebileceği iş sahaları gerekiyor. iş alanı olacak ki , mezun olan gelsin çalışsın.
bunun dışında dünya sıralamalarında türkiye'nin adının neredeyse hiç geçmemesi bir gerçek. her birinizin en iyi diyerek belirttiği türk üniversiteleri ne yazık ki uluslararası anlamda çok da iyi sayılmıyor.
üniversite bolluğu , eğitimin iyi olduğunu kanıtlamıyor. ayrıca üniversitelerin , özerk nitelikte işlemesi de büyük bir gereklilik. yakın zamanda bunun ihlal edildiği örnekler gördük.*
kısacası bize çok üniversite lazım değil. var olan üniversitelerin kalitelerinin artırılması ve bazı vakıf üniversitelerinin de ticari amaçlarından sıyrılması gerekli.
Maalesef niceliğe önem veren bir zihniyetin niteliği bir kenara atmasıyla, mektepler kuru kalabalıklarla dolduruluyor.
Bu ülkede kimse kendi işini yapmıyor, yapamıyor. Bakınız;

Ziraat bitirenler, "öğretmenlik",
Öğretmenlik okuyanlar, "poliscilik"
hukuk okuyanlar, "milli eğitim bakancılığı"
Devlet su işlerinde çalışanlar, "tarım bakancılığı"
ilahiyat okuyanlar, "içişleri bakancılığı"
ve daha sayamadığım nice absürt durumlar.

o yüzden, kuru kalabalıkların içini doldurduğu, cemaatin kışın ısınmak için geldiği camiler (üniversiteler) dikmenin anlamı ne?
be hey yöneticiler, bu ülkede herkesin kendi işini yapacağı bir formül bulun.
insanlar aç, o yüzden ne iş olursa olsun atlıyorlar ve çaresizler. Buna bir çare bulunması lazım...