bugün

Canlıların yaydığı vücut ısısından yararlanarak hareketlerini tespit edip yerlerini belirleyen kamera.
genellikle elektrik tesisatlarında oluşan sorunları görmek için kullanılan, ısıyı görüntülemeye yarayan ve ona uyumlu renklerle * fotoğraf çeken kameradır.
askeri amaçla kullanılanları iki farklı şekilde çalışır ve üç farklı uygulama alanı vardır.

çalışma şekillerine göre;

rgb kameralar: üç farklı rengi belli oranlarda karıştırarak kırmızı yeşil ve mavinin çeşitli tonlarında gösteren kameralardır. etkililiği çok sınırlıdır. 200 metre mesafeden insanla yaban domuzunu ayırt edemez. toz, duman ve yağmur gibi havadan daha yoğun maddeleri ekranda göstermez. üzerine ıslak panço örterek vücut ısısını saklayarak kamufle olma numarasını yemez.

siyah beyaz kameralar: (aslında daha bi bilimsel ismi vardı mamafih hatırlayamadım) daha büyük ve daha geniş bir bölgeyi tarama imkanı verir. toz, duman vb şeyler ısı merkezinin önüne geçerse kullanıcıyı yanıltabilir. üzerine ıslak panço örtüp vücut ısısını saklayan personeli ekranda göstermez.

kullanım alanlarına göre;

seyyar kameralar: 8-10 kg ağırlığındadır, şarjlı olanı makbuldür, askeri bir birlik herhangi bir bölgeye konuşlandığı zaman sızma harekatına imkan veren tarafa çevrilir. rgb'dir.

aparat kameralar: piyade tüfeği üzerine monte edilebilen, abartılı bir dürbün şekline benzeyen kameralardır. timin keskin nişancısının zimmetine verilir. rgb'dir.

araç kameraları: uçak, helikopter, zırhlı personel taşıyıcı veya zırhlı muharebe aracı üzerine monte edilmiş kameralardır. siyah beyazdır.
(bkz: (vid #8775))
bugünlerde domuz gribine karşı önlem almak için hava alanlarına kurulmaya başlanan cihaz.
640x480 gibi çözünürlük özelliği olanları da bulunur.
görsel