bugün

Apollon kahini 'dünyanın en bilge kişisi kimdir? 'biçimindeki soruyu 'sokrates' diye cevaplayınca; sokrates 'nasıl olur' der, 'nasıl olur?' 'bildiğim tek şey hiçbirşey bilmediğimdir. Apollon kahini yanılmış olmalı, bunu ona ispatlayacağım.'Bunun üzerine kendisinden daha bilgilisini bulmak için koyulmuş yola. Bu amaçla atina sokaklarındaki sofist, marangoz, politikacı, zengin, yoksul kiminle karşılaştı ise onu sorguya çekmiş bildiği şeyleri gerçekten biliyor mu diye. o zaman anlamış ki kimse bildiğini sandığı şeyi gerçekten bilmiyor, işin kötüsü bilgisiz olduklarının farkında da değiller. ozaman anlamış ki apollon kahini haklı; kendisi en azından hiçbirşey bilmemekle birşey bilmediğini bilmektedir.

bunun üzerine sokrates, atinalıların bilgisizliklerini yüzlerine vurmak, böylece onları uyandırmak içim, bu konuşmaları sürdürmüş. kendilerinin bilgili olduklarını sanarak övünenleri yakalayarak, sorduğu ustalıklı sorularla, onları kendi düşünceleri içinde çelişkiye düşürmüş, matetmiş, gülünç durumda bırakmış. onun bu alaylı, eğlenceli, ama bilgece soruşturmalarını dinlemek için çevresinde bir grup genç, daha çokta aristokrat çocukları toplanmış. sokrates onların önünde atinanın hatip, sofist, politikacı vb. ünlü kişilerini mat etmeyi sürdürmüş, sonunda okadar çok düşman kazanmış ki mö 399'da gençlerin ahlakını bozmak ve atina tanrılarına saygısızlık edip, yeni tanrılar uydurmakla suçlanıp yargı meclisine verilmiştir. baldıran otu şerbeti (zehiri)içirilerek öldürülmesine karar verilmiş, öğrencilerinin onu kaçırmaya gelmelerine karşın, 'atinanın yasaları yararıma iken onlardan yararlandım, zararıma olduğu zaman onlara uymaktan kaçınmam vatandaşlığa sığmaz; hem ben ölmüyorum, ruhum yeni bir yaşama başlıyor' diyerek, baldıran zehirini tiksinmeden sonuna dek içip ölüme yatmıştır.
"hiçbir şey bilemeyiz, bilsek de aktaramayız." sözünün çıkış noktası olabilir.
Bunuda bılıyosak ıkı sey bılıyorum demetır ve ıkı sey bıldıgımı bılıyosan ucuncu seyı de bılıyorum vs vs
sanıldığının aksine sokrates'e ait olmayan söz. o dönemde zaten bilinen, yaygın bir sözü sokrates meşhur etmiştir hepsi bu. öyle olmasaydı bile yine sokrates'in diyemezdik; çünkü sokrates'e göre hiçbir şey bilmediğini bildiği için o'nu en bilgin ilan eden apollondur. yani bu sözün sahibi yine sokrates'e göre apollon olur.
kim söylediyse face den çaldığını düşünüyorum aynısını gördüm çünkü.
Herşeyi bilmek mümkün değildir. Bilgi arttıkça insan bilmediklerinin farkına varır.
Çok bildiğini söyleyen insanların bunu bilmemesi sendromu.