bugün

dogru baslık: tarih sınıfların mücadelesi midir ulusların mı? olacaktır. (bkz karakter sınırı)
son onyıllara kadar sol ve sağ ideolojiler arasında uçsuz bucaksız tartışmalara neden olmuş tartışma konusudur.
sağcılar solcuları ulus gerçeğini reddetmekle ve ekonomik indirgemecilikle suçlar iken solcular da sağcıları sınıf gerçeğini ve ekonomik ilişkilerin ve üretim biçimlerinin üst yapıyı belirlediği olgusunu yadsımakla itham etmiş ve ulus fikrinin de bunların yapay bir ürünü olduğunu iddia ederek uluscuları coğu zaman emperyalist isbirlikciligi ile suclamıslardır.
(ara: son gülen)
tarih mucadelelerdir onkabuluyle- ve yanlıs- kurulmus soru.
tarih boyunca yapılan savaşlar tabiki ulusal mücadeleler halinde olmuştur. hatta bazı dönemlerde ırkların birbiriyle savaştığı bile görülür. sınıf mücadelesi ise ülkeler arasında yapılmaz, tam tersi, bir ülke içerisindeki katmanlar arasında yapılır ki bu da tarihin tamamını değil yalnızca o ülkeyi ilgilendiren bir olaydır. bu yüzden bu görüşe karşıyım.

tarihe baktığımızda şavaşlar neden çıkmıştır? sınıf ayrımı mı? hayır bence değil!! ulusculuk mu? bence bu kısmen kabul edilebilir. benim görüşüm şudur; tarihe baktığımızda savaşlar genellikle ya ırklar arasında birbirini yok etme amaçlı olarak, yada din temelli olarak kendini göstermektedir. ulus şeklinde savaşlar ise dünyanın tamamının keşfi ve ırkların bir araya girmesi ile karışık ırklardan meydana gelen devletler kurulması sonucu ortaya çıkmıştır. işte bu düşüncelerimden dolayıdır ki bu görüş bana saçma gelmektedir.
(bkz: sinifta kal)