bugün

Takımyıldız, gökyüzünün (veya gök küresinin) bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır. Bazı ünlü takımyıldızlar, çeşitli nesnelere benzetilen parlak yıldız düzenlerine sahiptir. Örnek olarak, bir avcı figürünü çağrıştıran; Avcı Takımyıldızı (Orion) ve aslan figürü çağrıştıran; Aslan Takımyıldızı (Leo) verilebilir. Takımyıldızların oluşturduğu şekiller, geceleri gökyüzünde incelenecek olursa, bu şekillerle gerçek nesneler arasındaki ilişkiyi fark etmek kolay olmayabilir.
(kaynak:wikipedia)
Birbirine fiziksel bir etkisi olmayan ve konumları sabit gibi algılanan yıldız topluluklarıdır. Takımyıldızlara örnek olarak; Büyükayı, Küçükayı verilebilir.
gerçekte takım olmayan, ama takım olarak isimlendirilen yıldız grubu.

bir takımyıldıza dahil olan yıldızların hepsi uzayda aynı bölgede değildir. biri bizden 1500 ışık yılı ötedeyken diğeri 3700 ışık yılı ötede olabilir. bizim gördüğümüz sadece, aynı bakış doğrultusunda olduklarından, bunların izdüşümüdür.

peki bu takım görüntüleri hiç bozulmaz mı? bozulur. ancak bu bozulma çok uzun zaman aldığından insanoğlu kendi yaşam süresi boyunca bunların hiç değişmediğini sanır. bu takımyıldızlara ait yıldızların hepsinin uzayda ilerlediği yön de ilerleme hızları da farklıdır. örneğin aşağıda büyükayı takımyıldızı olarak bildiğimiz, bazılarımızın tavaya falan benzettiği yıldızların günümüzdeki konumları, uzaydaki hareket yönleri ve 50 bin yıl sonra gelecekleri konumlar temsili olarak görülmektedir:
https://qph.fs.quoracdn.n...41f6bec948cf48d09b818bd-c
Takımyıldız, gökyüzünün (veya gök kürenin) bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.