bugün

tanım : çeşitli fikir akımları, çeşitli algı ve yorum kapasiteleri, çeşitli güncel olaylar, çeşitli sözlüğe kayıt tarihleri, çeşitli inanç sistemleri, çeşitli teoriler, çeşitli ön kabuller gibi etkenlerin oluşturduğu ve derinliğini ve etkisini belirlediği olgu çeşitleri. (çeşit kelimesini bir cümlede en çok kullanabilme konusunda rekor peşindeyim evet.)

cepheler günler geçtikçe derinleşmekte ve cephelerin damarına basan olaylar cereyan ettikçe meydan savaşları patlak vermekte halk tedirginlik içinde evlerine sığınmaktadır.

aklımıza gelen sözlük cephelerini şöyle bir sıralamak gerekirse :

laik - şeriatçı : bu cephenin pek çok değişik klonu ve adı mevcut. özünde iyi bir cephe. üstüne yakışanı giyiyor. dinci - laikçi, irticacı - atatürkçü, kemalist - manifaturacı gibi çeşitlemeleri var. en son merhume türkan saylan'ın vefat süreci ve vefatında meydan savaşı patladı. resmi verilere göre 28 başlık, 1584 entry, 356 silik, 567895 oy, 5 uçurulma mevcut. halen artçı çatışmalar sürmekte.

dindar - ateist : savaşları genelde meydan savaşı şeklinde değil gerilla çatışması şeklinde cereyan ediyor. birbirlerini ısırmak için herhangi bir güncel vakaya ihtiyaç duymuyorlar. herhangi bir cepheden birinin çıkıp tek el ateş etmesi yarım gün sürecek bir çatışmaya sebep olabiliyor. her iki cephenin de yobazları meşhur. tarafsız vatandaşa en çok zarar veren cephelerin başında geliyor. çünkü çatışma patladığında ne mabet kalıyor, ne kutsal, ne ana kalıyor, ne bacı, ne saygı kalıyor inanca ya da inançsızlığa, ne falan ne de filan...bir çok fraksiyonları var. dinci - deist, şeriatçı - agnostik gibi. fakat genelde dindar - ateist cephesinde kopuyor fırtına.

x nesil - y nesil : bir aklı evvelin "ben önce geldim buranın ağası benim" nevinden üfürmesiyle patlak verdiğine inandığım bir meydan savaşının artçı cepheleri. aynı tarihlere tekabül edilen katılım sıralarının insanın içinde her daim var olan "bir yere ait olma duygusu"nu tetiklediğini varsayıyorum bu cepheleri yorumlarken. çatışma genelede üst nesillerin alt nesilleri bir şekilde genneleme ateşiyle başlıyor. sonra seyreyleyin gümbürtüyü. çatışmalar pek uzun sürmese de yer yer etkili oluyor.

orhancı - müslümcü : sözlüklerin en naif cephecileri. çatışmaları öyle eksantrik olur ki ulan çatışma olsa da karşısında çekirdek çitlesem dersiniz.

devami için : (bkz: coming soon)

*

ben?

futbolcuyum.
yaratılışçı - evrimci : çok şık (canti) çatışırlar. ana cephe olan dindar - ateist cephe ile koordineli haraket ederler. her iki taraf da birbirini cahillikle suçlar. son meydan savaşı şu yeni bulunan ida fosili ile ha patladı ha patlayacak, ya da patladı benim haberim yok.
solcu, dinsiz, imansız, şerefsiz - uludağ sözlük ülkü ocağı

bütün bu ahlaksızlara karşı tek başına, kahraman savaşçı kurtçuklar.. sözlüğün namusu da artık onlardan sorulacak. tüm şerefsizlere klavyeleriye ders verecekler.*
logoları bile var lan: görsel

gene güldürdü beni bu ülkücü gençlik yaa. reise selam.
sözlüklerde kutuplaşan insanların birbirleri ile olan derin mücadelesini konu alan, olası kitap ismi.

kadın - erkek: evet evet bu cephe var, son zamanlarda sözlükte artan "ben kadınım huleayn!" tadında çıkışları olan hatun yazarların sözlüğün muhtelif köşelerinde erkeklerde bekaret aramaları, her fırsatta erkeklerden daha çok küfür etmeleri ,flüdünü yalayım tadında yaklaşımları, aşşağı yukarı her entrylerinde erkekler ile ilgili çıkarımlar, yaşamsal tespitler yapmalarıyla açılan cephe. Daha çok terörizm tadındadır, erkek yazarların bu sataşmalar pek siklerinde olmayıp cevap dahi vermezler ancak bu feministler coştukça coşar, hele birde feminen yazarlardan destek alırlarsa değmeyin keyiflerine!

bir de;
sol - sağ var pek bir nostaljik. *
meslek erbabı - sade vatandaş: herhangi bir mesleğin erbabı olduğu için bunu ispata ihtiyaç duyan kişilerin bombardıman faaliyetidir. kendi alanına giren konu hakkında bilgisiz olan kişiyi zırcahillikle suçlayan kişi bombalar ha bombalar, altta kalmayan sade vatandaş da benim bildiğim doğrudur diyerek uçaksavarları ateşler. bu tartışmanın meslek erbabı tarafı genelde doktor gibi herkesin bir fikri olan alanda faaliyet gösteren kişidir.