bugün

Anlaşma, bir veya daha fazla hukuk kişisinin iradelerini karşılıklı olarak birbirine uygun suretle açıklamasına denir.
Yani iradelerin uyuşmasıdır.
Anlaşma, her sözleşmede bulunması gereken asli bir unsurdur. Her anlaşma bir sözleşme değildir ama her sözleşmede geçerli bir anlaşmanın varlığı şarttır.
Sözleşmenin anlaşmadan farkı, sözleşmenin iki ya da daha fazla kişinin hukuki sonuç doğurmak amacıyla iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun suretle beyan etmeleridir. Yani sözleşmenin ihlal edilmesi durumunda hukuki sorumluluk söz konusu olacaktır.
Ancak anlaşmanın ihlal edilmesi durumunda hukuki sorumluluk yoktur.

Örnek vermek gerekirse, arkadaşınızla sinemaya gitmek üzere anlaşmanız ve ona biletleri aldırdıktan sonra onu atlatmanız hukuki sorumluluk gerektiren bir durum değildir. Çünkü buradaki anlaşma iki tarafın sosyal amaçla iradelerinin karşılıklı ve birbirine uygun şekilde açıklamalarıyla oluşmuştur.

Yani ihlal durumunda, atlatılan tarafın, atlatan tarafı dava etme hakkı yoktur. Çünkü taraflar hukuki bir ilişki yaratma amacı gütmemişlerdir.

Başka bir örnek vermek gerekirse, bir babanın kızından su istemesi ve kızının evet demesi bir anlaşmadır. Ancak suyu unutup getirmemesi sorumluluk doğurmaz. Çünkü bu irade açıklamasında hukuki bir sonuç doğurma amacı yoktur, yaptırımı da olamaz.

Kira sözleşmesini bir sözleşme örneği olarak ele alacak olursak, burada tarafların amacı hukuki bir ilişki yaratmaktır. Bir taraf kendine ait bir malı, belirli bir ücret karşılığında diğer tarafa kullandırmaktadır. Hukuk bu ilişkiye bir sonuç bağlamıştır. Bunun ihlal edilmesi her iki taraf bakımından da hukuki sorumluluk doğurabilir. Çünkü taraflar iradelerini açıklarken bu yönde hareket etmişlerdir.

O halde şöyle diyebiliriz, her sözleşme bir anlaşma değildir, her anlaşma da bir sözleşme değildir. Ancak her sözleşmede geçerli bir anlaşmanın bulunması şarttır.

Kullandığımız kelime her ne olursa olsun, ister 'anlaşma' diyelim, ister 'sözleşme' diyelim, isterse 'protokol, akit' ya da başka bir şey diyelim, ortada bir sözleşme olup olmadığını tespit için tarafların iradesinin hukuki sonuç doğurmak amacıyla yapılıp yapılmadığına bakmak gerekir. Eğer anlaşma hukuki sonuç doğurmak için yapılmışsa, sözleşmedir.

(bkz: Hukuk fakültesi öğrencilerine altın bilgiler)
En basit ve banal ifadeyle, sözleşme anlaşmanın yazıya dökülmüş halidir.
basittir. birinde sözleşilir diğerinde anlaşılır. bence gayet anlaşılır bir açıklama oldu.
ders bitti çıkabilirsiniz.
hukuki sonuç doğuran anlaşma sözleşmedir.
(bkz: sözlüğün işe yaradığı nadir anlar)