bugün

kurtlar vadisinin, toplumda nasıl etki yaptığıdır. ülkede hayt huyt diyenler artmıştı ilkiyle. terör versiyonu kast edilmemiştir.
kurtlar vadisi dizisi vizyondayken birçok gencimizi yanlış şekillerde etkilemiştir ama kimse sesini çıkarmamıştır. ne zaman ki kurtlar vadisi dizisi terör konusunu işlemeye karar vermiştir, bazı kesimler birden pöykürmüştür.
(bkz: neden acaba)
toplum yapısına bakınca, kurtlar vadisi'nden önce de ülke gençliği, sadece taşrada değil, büyükşehirlerde de - ki özellikle insanların en rahat kaybolup gittiği büyükşehirlerde - şiddetle dolu bir hayat sürmekte. bunun temeli önce eğitimle, sonra da iyi bir ekonomi ile düzeltilebilecek bir şey. ama öğretmenlerini bile bıçaklayan gençlere nereye kadar eğitim verebilirsiniz ?

burada devreye, yaşamın artık vazgeçilmez bir parçası olan medya giriyor. şiddetle dolu hayatlarına, ne taraftan bakarsa baksın devletin ve mafyanın iyi-kötü yanlarını göstermek amacıyla konulmuş bir dizi hedefine ulaşıyor. yani toplumun çoğunluğu artık "susurluk" ve benzeri bilmecelerin nasıl bir şey olduğunu iyice kavramış durumda. ama bundan aşırı etkilenen bir kısım gençler zaten kendi şiddetsel yaşamlarını anlatan bu diziye özenip daha vahşi duruma geliyorlar. bilinçlendirme temalı dizi, toplumca hiç istenilmeyen bir yan etki yapıyor.

defalarca dava açılmış olan dizi, bir şekilde sonu aceleye getirilerek - koca konsey bir,iki bölümde yok edildi kanal d'de - bitiriliyor. herkes öyle böyle rahat nefes alıyor, çünkü kurtlar vadisi severler bir sinema filminin bitişindeki hazzı alıyor, sevmeyenler ise kurtulduklarına seviniyor. ama sonra ilki çok tutan dizinin devamı "terör" adıyla masaya yatırılıyor. daha dizi yayınlanmadan, ilkine bile verilmeyen tepki gösteriliyor. sonra bakıyorsunuz diziye, bütün sorulara iyi cevap veriliyor. terörün nasıl birşey olduğu anlatılıyor. biri askerde, biri dağda ölen iki düşman "kardeş"in öyküsü ve benzerleri ile halk, şapkasını önüne alıyor. birilerinin tekerine çomak sokuluyor ve dizi yayından kalkıyor.

yazıda pek yorum yapmadım ama kurtlar vadisi'nin sadece "katil yaratmadığını", bazı kişilerce bilinçli olarak da izlendiğini öğrenince seviniyorum. mesela alttaki metin :

....

uzun zamandır katillikle bir tutulan milliyetçiliğin ve milleti sevme içgüdüsünün ne demek olduğunu,

bu insanların katlettikleri insanların kim olduğunu, ( baron, kılıç, masonlar, gerilla denilen teröristler..vs. );

bu katil denilen insanların niye devletin içinde yer aldığını, ( yüzün değişecek, kimliğin değişecek, mafyanın içine sızıp mafyayı çökerteceksin..vs. );

ve bunun gibi sayabileceğim birçok şeyi göstermiştir aslında. bunu gösterirken, "racon kesmeyiz, kafa keseriz" sahneleriyle mafyanın başına geçmek için, onlar gibi davranması gerektiği zaten malum. ki "istanbul sefiri" olunca ilk işi uyuşturucuyu şehirden temizlemek, fuhuşu azaltmak oldu polat'ın.

herkes, kurtlar vadisi'nin içerdiği şiddet sahnelerine takmış durumda. ama o sahneler, mafyanın kötülüğünü anlatmak için zaten. "bak mafyalar öcü insanlar" diye mafyayı kötülüyor.

ülkede geniş bir amerikan hayranlığı vardı, ya da "gizli ellerin" ne yaptığını bilmiyordu çoğu kişi. fikri bile yoktu. hiçbir şey yapmadıysa bunu ortaya koydu.

kurtlar vadisindeki kurtlar, jenerikteki gibi "kurtlar konseyi". polat niye iyi adam ? kurtlar'ı temizlediği için. kendisi kurt olduğu için değil.

bunu izleyip de "ben polat'ım çaat çuut" diyen insanlar, dün "ben ramboyum çaat çuut" diyordu. onun önüne geçemezsin. bunun sebebi de kurtlar vadisi değil zaten, insanların kişilikleri. tıpkı "bu akşam ölürüm" dinleyip intihar edenler gibi.

ben kurtlar vadisi'ni izliyordum ama ömer baba'nın anlattıkları, memlekette yaşanan bu garip olayların nedenlerine farklı bakış açıları ( deli hikmet bunu yansıtıyordu ) ...vs. olduğundan izliyordum. herkes neye bakarsa, onu görür. "kurtlar vadisi, devleti mafya yapıyor. iğrenç" diye bakmakla, "işte, bunlar bunlar da yaşanıyor ülkede, adam neden silahı eline alıyor, kötü olduğundan mı, yoksa yaşamak için öldürmek durumunda olduğundan mı ?" diye bakmak arasındaki fark işte polemiği yaratıyor bence.

yoksa o silah sahnelerinde, ya da laf koyma sahnelerinde attığım kahkahalar apartmanı çınlatıyordu. çok komikti çünkü, jackie chan filmi gibi falandı.
yükselen milliyetçilikten nemalanmak isteyen yapimcilarin halki sagmak istemesi niyetinden yola cikarsak, sosyolojik vakanın resmini en belirgin şekilde çekmiş oluruz. Sosyolojik çıkarımları çoğaltmak istersek, eğitimden tutunda, kitle kültürünün olmazsa olmaz uyanikliklarini siralayarak belli bir hedef kitle belirlemeden voleyi ülke bazında topyekün vuran; ama acisinin çok daha sonra çıkacağı, çıktığı elem verici tablo.
elimizde ne var : kendisine model arayan ilköğretim öğrencileri

sahip olduğumuz : kurtlar vadisi karakterleri.

sonuç : bıçaklanan müdür yardımcıları,tehdit edilen öğretmenler.

yapılması gereken : asla yapılmayan ve bu ülkede yapılamayacak olan herşey.